main logo
483

Virusul se răspândește. Alte două cazuri noi de rujeolă în Moldova

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre înregistrarea pe parcursul lunii mai curent în municipiul Chișinău a 2 cazuri confirmate de import de rujeolă.

Virusul se răspândește. Alte două cazuri noi de rujeolă în MoldovaVirusul se răspândește. Alte două cazuri noi de rujeolă în Moldova

Un copil de 6 luni și altul, de 6 ani, au manifestat erupții specifice pe piele.

Unul din focarele de rujeolă dintr-o familie de etnie romă din Durlești, Chișinău, era problematic cu potențial de a furniza cazuri noi de rujeolă. Bolnava de rujeolă în vârsta de 21 ani are un copil cu vârsta de 6 luni, ne eligibil pentru vaccinarea contra rujeolei. Pe parcursul lunilor aprilie-mai copilul suferă de o bronșită cu acutizări periodice. S-a constatat că pe fonul bronșitei, infecției herpetice, care decurgeau cu febră, la copil au apărut erupții pe mucoase și piele, caracteristice pentru rujeolă. Menționăm, ca tratament specific antiviral pentru rujeolă nu există și, practic toți contacții neimuni sunt sortiți de a face rujeola. 

Un alt caz probabil de rujeolă a fost înregistrat la Drochia la un copil în vârstă de 6 ani dintr-o familie de etnie romă din satul Ochiul Alb. Copilul, complet ne vaccinat, s-a îmbolnăvit în ziua de 10 aprilie, manifestând febră și semne catarale. Pe tegumentele copilului au apărut erupții caracteristice pentru rujeolă. La moment cazul se află în proces de investigare epidemiologică. Ca sursă de infecție, posibil, a servit un moș al copilei, care s-a întors din Ucraina.

Amintim ca, situația epidemică privind rujeola rămâne a fi nefavorabilă în mai multe țări din Europa, însă cea mai tensionată continuă să rămână în Ucraina și România. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării