main logo
1361

Viorica Zaharia, realeasă la șefia Consiliului de Presă din Moldova

Jurnalista Viorica Zaharia a fost realeasă în funcția de președintă a Consiliului de Experți și Experte mandatat de Consiliul de Presă să examineze plângerile și autosesizările privind încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului. Desemnarea a avut loc la prima ședință a noii componențe a Consiliului.

Viorica Zaharia, realeasă la șefia Consiliului de Presă din MoldovaViorica Zaharia/Foto: Ipn.md

Viorica Zaharia este jurnalistă și expertă media, are masterat în jurnalism și științe ale comunicării. A fost angajată la diferite instituții de presă, a fost lectoră la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM, este redactoare a portalului Moldovacurata.md. Din 2016, este membră a Consiliului de Experți și Experte și a deținut până acum trei mandate de președintă a Consiliului, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.  

În perioada mai 2024 - aprilie 2026, din componenta Consiliului de Experți și Experte fac parte nouă persoane selectate în urma unui concurs deschis, inclusiv cinci reprezentanți ai mediului jurnalistic. 

Viorica Zaharia a fost propusă de Asociația Presei Independente, Valeria Batereanu a fost propusă de redacția portalului Diez.md, Mariana Colun - propusă de Asociația Media-Guard, Sergiu Niculiță - propus de Asociația Media Alternativa și Olga Stăvilă - propusă de Centrul de Investigații Jurnalistice. 

De asemenea, este vorba despre patru reprezentanți ai consumatorilor de produse mass-media: Natalia Porubin, propusă de un grup de 10 consumatori de produse media, Ludmila Andronic, propusă de Asociația Investitorilor Străini, Daniel Goinic, propus de Centrul de Resurse Juridice, și Irina Gușan, propusă de Centrul de Informare și Documentare privind  Drepturile Copilului.

La ședință au fost prezentate Regulamentul de activitate și procedura de examinare a plângerilor și autosesizărilor. Membrii Consiliului au decis privind admisibilitatea unor plângeri depuse la Consiliul de Presă în perioada anterioară.

Consiliul de Presă din Republica Moldova este structura națională de autoreglementare a activității instituțiilor mass-media și jurnaliștilor, care activează în baza prevederilor Codului deontologic al jurnalistului, promovând jurnalismul de calitate și respectarea standardelor deontologice.

Consiliul de Presă din Republica Moldova este membru al Alianței Europene a Consiliilor de Presă Independente (AIPCE).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării