main logo
481

Vinul face victime: Patru persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul lunii

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI avertizează cetățenii să fie foarte atenți și vigilenți, în perioada fermentării vinului.

Vinul face victime: Patru persoane au decedat de la începutul lunii

De la începutul lunii septembrie, 4 persoane au decedat în urma intoxicațiilor cu dioxid de carbon.

Astfel, salvatorii recomandă cetățenilor să respecte regulile elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon, transmite Știri.md.

Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie, fiind o substanță toxică puternică. 

Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafaţa solului, unde formează concentraţii foarte înalte, mai ales în încăperile fără ventilaţie. 

IGSU recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare, sau ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber. 

Persoanele sunt îndemnate să nu se afle perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, dar să anunţe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere. 

Mai mult, nivelul oxigenului poate fi verificat printr-o modalitate simplă, prin aprinderea unei lumânări la intrarea în încăpere unde se produce vinul. 

În caz ca aceasta se stinge, înseamnă că concentraţia de oxigen este foarte scăzută și există pericol pentru sănătate şi viaţă. 

În astfel de situații oamenii sunt rugați să părăsească imediat beciul și să aerisească încăperea. Iar atunci când presupunem că în beci există persoane care necesită ajutor, este recomandat în primul rând să fie chemate echipe speciale, fără să ne punem viața în pericol. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării