main logo
1074

Vineri, principalii negociatori vor coordona hotărârea de deschidere a podului din apropierea satului Bâcioc

Vineri, principalii negociatori ai Chişinăului şi Tiraspolului, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev, vor coordona şi vor semna proiectul de hotărâre privind deschiderea podului peste Nistru între satele Bâcioc şi Gura Bâcului.

Când va fi deschis podul dintre satele Bâcioc și Gura-BâculuiVineri, principalii negociatori vor coordona hotărârea de deschidere a podului din apropierea satului Bîcioc.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta anunţă serviciul de presă al Biroului pentru Reintegrare.

Potrivit comunicatului, întrevederea lui Bălan şi Ignatiev va avea loc vineri, la oficiul Misiunii OSCE la Chişinău. La întrevedere vor participa reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri în formatul "5+2".

Se preconizează că în timpul dialogului va fi discutat şi subiectul desfăşurării unei runde de negocieri în formatul "5+2" la Viena până la sfârşitul lunii noiembrie.

După cum a informat anterior Infotag, acest subiect a fost discutat luni la întrevederea prim-ministrului Moldovei, Pavel Filip, cu reprezentanţii părţilor formatului "5+2", iar miercuri, liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit cu şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan. Krasnoselski a declarat că nu vede impedimente pentru deschiderea circulaţiei transportului rutier pe podul peste Nistru între satele Bîcioc şi Gura Bîcului.

Podul a fost distrus în timpul acţiunilor de luptă de pe Nistru la începutul anilor '90. Podul se află pe drumul M-14, care face parte din coridorul de transport paneuropean IX. Ţările UE şi CSI sunt interesate ca acest coridor să funcţioneze eficient. La începutul anilor 2000, podul a fost reconstruit cu ajutorul partenerilor externi, dar traficul rutier nu a fost reluat. Acest lucru a fost blocat de Tiraspol, care cerea garanţii din partea Chişinăului de a nu folosi podul în scopuri militare, deşi părţile au convenit asupra acestui lucru încă în 1998. Potrivit proiectului de hotărâre, o condiţie obligatorie pentru deschiderea podului va fi instalarea unui punct al forţelor de menţinere a păcii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării