main logo
7014

Videochat în Moldova: Afacerea care dezbracă tinere în fața camerei

Un moldovean și o belarusă sunt printre ultimele persoane reţinute de procurorii pe cauze speciale și ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane bănuite de proxenetism.

Videochat în Moldova: Afacerea care dezbracă tinere în fața camereiVideochat în Moldova: Afacerea care dezbracă tinere în fața camerei

Aceștia ar fi angajat mai multe tinere din țară care erau obligate să presteze servicii sexuale online.

Oamenii legii spun că fetele cădeau în plasa proxeneților prin intermediul anunțurilor de angajare. Tinerelor li se promitea un salariu de 20.000 de lei, doar că jumătate din bani erau luați de cei doi bănuiți.

Pe parcursul anului 2017, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a finalizat urmărirea penală cu expedierea în instanța de judecată a 6 cauze penale privind săvârșirea infracțiunii de proxenetism, desfășurat în regim online.

În aceste cauze penale sunt învinuite 13 persoane, dintre care 8 bărbați și 5 femei, cetățeni ai Republicii Moldova, ai României și ai Statelor Unite ale Americii.

Subiectul a fost discutat şi în cadrul emisiunii Impact de la Canal3. Specialiştii au vorbit despre cum se deschide o astfel de "afacere" şi ce le determină pe tinere să se dezbrace în faţa camerei web. 

Cel mai răsunător caz, dar şi primul de acest fel a fost deconspirat de oamenii legii în ianuarie 2015, platforma fiind cunoscută sub denumirea de "videochat în bibliotecă". Acesta era administrat de o tânără din oraşul Soroca şi un cetăţean american, venit în Moldova din California, care au fost deferiţi justiţiei.

„Videochaturile care au avut loc în mai multe biblioteci din Capitală unde mai multe tinere prestau servicii sexuale în faţa camerelor, în faţa calculatoarelor. Dacă este să vorbim despre organizatorul acestei infracţiuni, este vorba despre un cetăţean străin, care ulterior a fost anunţat în căutare, găsit, adus în ţară şi dat pe mâna justiţiei", a declarat Tamara Procopii, ofiţer de investigaţii al INI.

Un an mai târziu, trei bărbaţi şi o femeie au fost acuzați de proxenetism. Printre aceștia figurează un cetăţean francez şi soţia sa, originară din țara noastră. Cei patru racolau tinerele pe diferite reţele de socializare, care ulterior erau angajate pentru prestarea serviciilor intime pe o platformă online. Aceştia aveau angajate 15 fete.

Activitatea proxeneţilor nu s-a oprit aici. Anul trecut, un alt cetăţean american a decis să-şi dezvolte o afacere fierbinte în Moldova.

„Un alt cetăţean, străin, venit pe teritoriul Republicii Moldova, în scop de turism, la fel a organizat o grupare criminală care recrutau sau îndemnau tinere în mai multe apartamente din capitală să presteze servicii sexule în faţa camerelor video, în faţa calculatoarelor. La fel, acest caz a fost documentat de către Centrul pentru combaterea traficului de persoane. Cetăţeanul la fel a fost anunţat în căutare...găsit. El îşi desfăşura activitatea în comun cu concubina sa. Ulterior, în cadrul investigaţiilor şi la finisarea acestora i-au fost confiscate o serie de bunuri imobile pe care le deţinea la fel în capitală. Ulterior, a ajuns pe mâna justiţiei", a declarat Procopii. 

Recent, bărbatul în vârstă de 45 de ani a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare, sentinţa fiind cu drept de atac la Curtea de Apel.

În prezent, 2 cauze în care sunt vizate 7 persoane – se află în examinare. Într-un alt dosar un cetăţean al Statelor Unite a fost condamnat la detenţie pentru 4 ani şi şase luni.

În alte două dosare, 2 inculpați au primit 3 și 4 ani de închisoare cu suspendarea termenului executării pedepsei pe un termen de 1 an și respectiv, 3 ani.

Iar alţi trei învinuiţi, care au fost cercetaţi penal pe o singură cauză penală, au fost amendaţi cu câte o mie de unităţi convenţionale, sau 50.000 de lei fiecare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării