main logo
1011

Victoria Rașcov, absolventa cu 10 pe linie la BAC: Îmi părea un vis

Perioada examenelor de bacalaureat este una dintre cele mai stresante din viața de elev.

Victoria Rașcov, absolventa cu 10 pe linie la BAC: Îmi părea un visFoto: diez.md

Dacă unii sunt mai siguri pe propriile forțe și aspiră la note mari, alții, mai modești, se mulțumesc cu note trecătoare, totuși visul fiecărui absolvent este să aibă 10 pe linie la BAC, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Victoria Rașcov este una dintre absolvenții care au reușit să demonstreze că munca și efortul depus pe parcursul celor 12 ani de școală poate fi recompensat, iar patru de 10 la BAC nu mai sunt un vis ireal.

Victoria Rașcov este absolventa liceului Mircea Eliade din Capitală. În cadrul sesiunii de bacalaureat 2019, tânăra a reușit să obțină 10 pe linie la examenele de bacalaureat. 

Eleva a studiat la profilul real, prin urmare, a susținut proba la limba și literatura română, matematică și chimie. Tânăra a fost scutită cu nota 10 din oficiu de la proba de limba engleză.

„Am trăit un șoc”

„Nu prea îmi făceam griji din cauza rezultatelor. Eram sigură că le-am susținut cel puțin pe o notă trecătoare și asta îmi părea cel mai important. Inițial, când aflasem rezultatele, eram în șoc. 

Vă zic cu mâna pe inimă că credeam că o să am 9, atât la chimie, cât și la matematică. 10 îmi părea un vis care, în cazul meu, n-are cum să devină realitate. 

Am trăit un șoc care, într-un scurt interval de timp, s-a transformat într-o fericire enormă. Mă gândeam că mai bine de atât nici că se poate. Dar iată că datorită contestației la romană am înțeles că se poate.” 2
Tânăra a luat 9 la limba și literatura română. Eleva mai avea nevoie de patru puncte până la nota maximă și a ezitat mult să depună o contestare. 

„Mi se părea că e imposibil să mi se adauge tocmai 4 puncte. Îmi părea prea mult. Însă, conștientizam că dacă nu voi încerca, voi regreta mai târziu, punându-mi întrebarea ,,Dar dacă…?”. 

Încurajată de mama și câțiva prieteni, am hotărât totuși să-mi încerc norocul. Aș fi regretat toată viața dacă nu aș fi făcut acest pas.”

În cele din urmă, norocul i-a surâs Victoriei, alăturând-o celorlați 17 elevi cu patru de 10 la bacalaureat. „Mămica e de 100 de ori mai fericită ca mine. 

Fericirea și mândria din ochii ei au meritat tot efortul depus. Pentru mine fericirea absolută nu e 10 pe linie, ci faptul că am bucurat-o pe ea și ea e mândră de mine. 

Personal, parcă nici până acum nu pot conștientiza că eu am izbutit să iau 4 de 10 la Bac. Parcă-i încă un vis.”

3

Teste, teste și iar teste…

Victoria e sigură că responsabilitatea și munca sistematică contribuie la obținerea succeselor dorite. Tânără mărturisește că nu a făcut pregătiri intensive pe parcursul anilor, dar a fost o elevă exemplară în ceea ce ține de pregătirea temelor pentru acasă. 

„Deși vroiam foarte mult să mă axez doar pe disciplinele la care urma să susțin Bacul, nu am avut posibilitatea să fac asta, din lipsă de timp. 

Pe durata anului de studii am avut o sumedenie de alte activități și teme pentru acasă la celelalte discipline. Astfel, pregătirea cea mai intensivă a fost în lunile aprilie și mai. Teste, teste și iar teste…”

5

Vacanța de vară

Tânăra recunoaște că examenele de bacalaureat au epuizat-o mai mult decât se aștepta. Prin urmare, în ultimele două luni de vară planifică să-și reîncarce bateriile cu energie, să se determine unde urmează să-și continue studiile și să se pregătească pentru studenție. 

„A fost o perioadă complicată, prin urmare, am nevoie de multă odihnă. Vreau să mă focalizez pe pasiunile mele: dansul, călătoriile, lectura și limbile străine, pe care le-am neglijat ultima perioadă. De asemenea, aștept răspunsul final de la universitatea din Danemarca la care mi-am depus dosarul.”

1

Elevilor care urmează să susțină examenul de bacalaureat, proaspăta absolventă le sugerează să lase frica și să se focalizeze pe exersare. 

„Sunt sigură că absolut fiecare dintre voi, cei care urmează să susțineți examenele, le poate trece cu ușurință. Examenele propriu-zise sunt accesibile. Aveți nevoie doar de răbdare și sârguință. Nu e nici pe departe atât de strașnic și dificil cum pare a fi.”

În același context, tânăra spune că nu a crezut vreodată că va reuși să ia 10 pe linie la BAC, prin urmare, pe lângă exersări, le sugerează elevilor să aibă mai multă încredere în forțele proprii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării