main logo
280

Victimele tentativei loviturii turcești de stat, comemorate în Găgăuzia

La Ceadîr-Lunga au fost comemorate victimele tentativei loviturii de stat din Turcia din 2016.

Victimele tentativei loviturii turcești de stat, comemorate în GăgăuziaFoto: ziare.com

Potrivit Infotag cu referire la presa regională, la evenimentul de comemorare au participat başcanul ales al Găgăuziei, Irina Vlah, şi Ambasadorul Turciei în RM, Gurol Sokmensuer, transmite Știri.md.

Ceremonia a început cu un minut de reculegere şi cu interpretarea imnurilor Moldovei, Găgăuziei şi Turciei. Participanţii au depus flori la o placa comemorativă unde sunt înscrise numele celor căzuţi în urma tentativei loviturii de stat.

Ambasadorul Turciei a numit evenimentele în cauză drept "un exemplu fără precedent de trădare, comisă de o organizaţie teroristă".

"În istoria Turciei nu au fost exemple de astfel de atrocităţi şi trădări. Cei care au comis tentativa de lovitură de stat au bombardat clădirea parlamentului, a complexului prezidenţial şi a poliţiei. 

Pe străzi au fost scoase tancuri pentru a ucide civili nevinovaţi. În acea noapte au murit251 de oameni, iar alţi 2 mii au fost răniţi şi schilodiţi", a spus diplomatul.

Başcanul Găgăuziei a subliniat că, acum trei ani, locuitorii autonomiei au fost alături de poporul turc.

"Locuitorii autonomiei urmăreau cu îngrijorare evenimentele care aveau loca la Ankara. Am văzut curajul şi perseverenţa prietenului nostru, a Preşedintelui Republicii Turce, Recep Erdogan", a spus ea.

Elevii de la liceul moldo-turc au recitat poezii şi au interpretat cântece dedicate acestei date tragice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării