main logo
666

Victimele avariei de la Cernobîl au fost comemorate la Comrat

În data de 26 aprilie 1986 a explodat reactorul nr. 4 de la Centrala nucleară de la Cernobîl. Acest accident a fost recunoscut ulterior drept cel mai mare din istoria energiei nucleare.

Victimele avariei de la Cernobîl au fost comemorate la Comrat

Mii de oameni, militari și civili, din fosta Uniune Sovietică, au luat parte la eliminarea consecințelor acesteia, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md

În onoarea celor care și-au pus viața și sănătatea în pericol, la Comrat, în zona Parcului Eliberării, a fost inaugurat un panou memorial, pe care au fost întipărite numele celor 106 persoane din Găgăuzia, care au participat la lichidarea accidentului nuclear de la Cernobîl.

Din Găgăuzia au fost chemate 106 persoane pentru lichidarea avariei de la Cernobîl. Printre ei au fost atât militari, cât și oameni de rând.

După 33 de ani, mai trăiesc doar 80. Pentru a imortaliza fapta lor, a fost luată decizia de a instala o placă memorială.

„Este un omagiu celor care nu mai sunt, celor care și-au pierdut sănătatea în acea perioadă. Placa trebuie instalată negreșit, cu ea, fapta acestor oameni va dăinui în veci”, a menționat Emanuil Velicov, președintele Societății „Cernobîl”.

„În anul 1986, în orașul Pripiati, noaptea, pe la ora 1 și 23 de minute, a explodat reactorului nr.4.”

„Printre locuitorii noștri au fost mulți participanți la lichidarea avariei de la Cernobîl. Însă din păcate, mulți au murit în urma acestui accident.”

Feodor Sulac este unul dintre acei oameni. Era un simplu soldat, chemat la reinstruire, dar în locul orelor a ajuns la Cernpobîl.

„Ar fi bine ca tânăra generație să știe cât de puțin din tot ce s-a întâmplat acolo. Noi am fost și am văzut și să nu mai dea Dumnezeu să se mai întâmple așa ceva”, a spus Feodor Sulac, participant la lichidarea avariei de la Cernobîl.

Și numele lui se regăsește pe această placă, unică în felul ei – aici sunt trecute numele tuturor care au participat la lichidarea avariei: și a celor vii și a celor morți.

В Комрате открыли памятник ликвидаторам аварии на Чернобыльской АЭС

В Комрате открыли памятник ликвидаторам аварии на Чернобыльской АЭС

В Комрате открыли памятник ликвидаторам аварии на Чернобыльской АЭС

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării