main logo
1263

Viceprimarul Nistor Grozavu a explicat de ce s-au surpat cele 4 etaje în urma exploziei de la Râșcani

În cadrul emisiunii Tema Zilei de la Canal 2, viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu a explicat motivul pentru care s-au surpat cele 4 etaje în urma exploziei de la Râșcani.

Grozavu a explicat de ce s-au surpat cele 4 etaje în urma exploziei

Potrivit acestuia, blocul repectiv a fost proiectat pentru a fi rezistent la seismicitate, dar nicidecum la explozii, relatează Știri.md cu referire la publika.md.

"Împreună cu șeful Serviciului Situațiilor de Urgență din Chișinău eram la ora 1, la etajul 16, când pompierii au găsit această butelie de gaz, din care încă gazul continua să iasă.

Trebuie să înțelegem următorul lucru: nu a exploadat butelia, butelia nu era închisă sau avea scurgere. Pe parcurusl acelei zile s-a scurs acel gaz în apartamentul care era practic închis.

S-a format o concentrație periculoasă, între 1,5 și 9,5%. Atunci când doamna a intrat în apartament, ea a aprins întrerupătorul și în acel moment s-a produs deflagrația, ea fost aruncată din apartament.

Mirosul acestui gaz lichefiat este puțin altul decât gazul cu care noi ne-am obișnuit să fie în clădirile unde sunt sisteme de gazificare centralizată.

Ele sunt două tipuri de gaz diferit, el miroase mai mult a baltă și se așează mai mult pe partea inferioară, iar în anumite concentrații este foarte periculos.

Acolo a explodat acest amestesc de gaz cu aer, de aceea sunt consecințele respective. S-a produs o explozie spațială și locurile cele slabe au cedat.

Panourile de planșeu au cedat, ele nu au fost calculate la explozie, ținându-se cont că clădirea va fi utilată doar cu sisteme electrice pentru prepararea bucatelor.

Panourile de planșeu erau puse în așa mod, încât să fie foarte rezistente la seismicitate, dar nicidecum la explozii în sus, în jos", a spus viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

PUBLIKA.MD aminteşte că în noaptea de sâmbătă spre duminică, la doar câteva ore după explozia din sectorul Râşcani, un bărbat de 77 de ani s-a stins din viaţă pe patul de spital.

Procuratura din Chișinău a deschis o cauză penală pentru omor din imprudență. Dacă se va demonstra că proprietarii apartamentului unde a fost deflagrația nu au exploatat butelia de gaz conform normelor, atunci ei riscă până la șase ani de pușcărie.

Potrivit salvatorilor, unul dintre locatari a uitat să închidă robinetul buteliei, iar explozia a avut loc în momentul în care proprietara a aprins un chibrit.

PUBLIKA TV porneşte, de astăzi, o campanie de sensibilizare a cetăţenilor şi autorităţilor despre pericolul buteliilor cu gaz utilizate necorespunzător. În cazul în care sesizează vreun risc de explozii în apartamente sau localuri, cetăţenii sunt rugaţi să informeze Dispeceratul Central al Primăriei.

Oamenii pot suna la numerele de telefon afişate pe ecran: 022 22 22 67 sau 022 22 26 04.

Operatorii activează în regim non-stop, iar toate sesizările vor fi transmise preturilor de sector, Direcţiei Comerţ, celei Locativ-Comunale sau altor servicii de profil.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării