main logo
571

Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, nemulțumit de starea sediului Ciocana

Președintele Judecătoriei Chișinău trebuie să prezinte Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un deviz de cheltuieli pentru repararea clădirii administrative a sediului Ciocana a instanței.

Vicepreședintele Judecătoriei, nemulțumit de starea sediului CiocanaVicepreședintele Judecătoriei, nemulțumit de starea sediulul Ciocana

O decizie în acest sens a fost luată, recent, de CSM la solicitarea vicepreședintelui Ghenadie Pavliuc, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

Acesta a spus că starea în care se află clădirea pune o ”amprentă negativă asupra percepției justițiabililor privind activitatea Judecătoriei Chișinău, în parte, și asupra întregului sistem judecătoresc, în general”. 

Și anume, conform deciziei CSM, urmează să fie alocate resurse financiare pentru efectuarea unor lucrări de reparare a acoperișului instanței, a sistemului de încălzire și a serverului, vor fi înlocuite geamurile și gratiile. Vicepreședintele instanței mai spune că este necesară repararea și renovarea birourilor judecătorilor și ale altor angajați, precum amenajarea unor săli pentru desfășurarea ședințelor de judecată.

În același timp, Ghenadie Pavliuc menționează că spaţiul utilizat în scop de izolator pentru deţinerea temporară a persoanelor reţinute şi arestate este insuficient și trebuie întreprinse măsuri urgente pentru a majora semnificat numărul de celule. Codului de executare, dar şi standardele naţionale şi internaţionale stabilesc că izolatorul trebuie să fie permită separarea persoanelor reținute în timpul procesului de judecată. 

O altă solicitare a vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău se referă la renovarea sistemului de acces şi instalarea sistemului de supraveghere video în interiorul şi exteriorul clădirii. Potrivit acestuia, măsura este necesară pentru a consolida sistemul de securitate în sediul instanţei judecătoreşti, asigura ordinea publică, securitatea părților implicate în procesele de judecată, dar și pentru a putea avea o avea o evidență a programului de lucru a salariaților.  

Consiliului Superior al Magistraturii a fost de acord cu motivele invocate de vicepreședintele Judecătoriei Chișinău și a decis că lucrările de reparație și reconstrucție necesită a fi efectuate în regim de urgență, nefiind posibilă tergiversarea acestora. 

Amintim că din 1 ianuarie, sediile Judecătoriei Chișinău au fost specializate pe domenii specifice. Astfel, în sediul Ciocana vor fi examinate dosarele contravenționale și alte acțiuni ce țin de activitate judecătorilor de instrucție. Acolo vor activa 20 de magistrați. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării