main logo
640

Veterani ai războiului de la Nistru cer demisia lui Nicu Popescu

Recenta declarație a ministrului de externe, Nicu Popescu, care a spus că războiul de la Nistru, din 1992, a fost un război civil, a determinat Asociația Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina să ceară demisia șefului diplomației moldovenești.

Veterani ai războiului de la Nistru cer demisia lui Nicu PopescuFoto: IPN

Într-o conferință de presă la IPN, președintele asociației, Anatol Caraman, a precizat că tratatul de pace semnat la 21 iulie 1992, între Republica Moldova și Rusia, la Moscova, dovedește că a fost vorba de un război între două state, cu Rusia agresor.

„Consiliul de Administrație al Asociației Veteranilor de Război-1992 califică declarația domnului Popescu, ministru de externe, ca trădare de țară și solicită demisia de onoare”, a declarat Anatol Caraman, transmite Știri.md.

Anatolie Bîzgu, președintele Mișcării Refugiaților din Transnistria,  a spus că declarațiile lui Nicu Popescu sunt revoltătoare. „Noi condamnăm acest fapt, considerăm că este o rușine națională ce se întâmplă și că suntem vânduți și trădați”, a declarat Anatolie Bîzgu.

Președintele Asociației „Justețea”, colonel în rezervă Alexandru Banari, s-a alăturat celor declarate de antevorbitori și, la rândul lui, a cerut demisia lui Nicu Popescu, precizând că acesta trebuie să prezinte scuze mamelor care și-au pierdut copiii în războiul de la Nistru.

Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că Nicu Popescu trebuie să plece din funcția de ministru de externe pentru că a ofensat combatanții războiului de la Nistru, a ofensat memoria colectivă. „Guvernarea trebuie să retragă acest ministru”, a spus Vasile Costiuc.

Nicolai Rozlovan, vicepreședintele Asociației Veteranilor „Frăția” din sectorul Buiucani, a spus că, prin declarațiile date, ministrul de externe a dat dovadă de iresponsabilitate. „Nu a fost o simplă gâlceavă între frați, a fost război, cu participarea Armatei a 14-a”, a spus Nicolai Rozlovan.

Aceeași opinie a avut-o și Sergiu Tataru, prim-vicepreședintele Asociației Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina, a împărtășit opinia colegilor lui, precizând că demisia de onoare a lui Nicu Popescu este necesară.

Prezent la conferință a fost și Vitalie Lisnic, prezentat ca jurnalist independent, care a avut luări de poziție critice vizavi de declarațiile lui Nicu Popescu.

În cadrul unei întrevederi care a avut loc la București, cu Teodor Meleșcanu, ministru de externe al României, șeful diplomației de la Chișinău a declarat că „Guvernul de la Chișinău are tot interesul să faciliteze, să ușureze viața concetățenilor noștri care, în virtutea unui război civil din 1992, trăiesc în regiunea transnistreană”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării