2164
1
Versiuni și actori noi: Cum și de ce a murit Sergiu Bejenaru
2164
1

O bătaie, care a avut loc cu mai bine de 10 zile în urmă în fața unui club de noapte din Chișinău, soldată cu un deces, rămâne a fi principala temă pentru toată media moldovenească.

Tragedia este enormă pentru ambele tabere: a murit un om la doar 30 de ani, un copil de 7 ani a rămas fără tată, o mamă a rămas fără fiu. Pe de altă parte, doi tineri, sportivi de performanță, cu un viitor promițător, au ajuns după gratii. Și aici suferința celor apropiați este imensă, mai ales că întreaga societate și-a îndreptat toată ura împotriva lor, etichetându-i drept ucigași.

Jurnaliștii de la CrimeMoldova au discutat cu mai mulți actori implicați în acel caz și au adunat declarațiile lor într-o investigație pe care o publicăm integral:

Este vorba despre altercația din noaptea de 19 mai de la Clubul de noapte „Edgo” din Chișinău, când a fost bătut cu bestialitate Sergiu Bejenari din Orhei, decedat la a șasea zi de aflare în comă profundă.

La câteva ore de la deces, în ziua de 25 mai, cazul ajunge în atenția presei. Seara, Alisa Ceraniova, concubina bărbatului decedat, oferă prin telefon declarații pentru mass-media, în care susține că soțul i-a fost omorât de către un luptător K-1, care s-a legat de o fată.

În aceeași seară, pe pagina Curaj.TV este publicat un mesaj sfâșietor, semnat de Alisa Ceraniova: „Mă numesc Alisa, văduvă de 29 de ani, cu copilaș rămas fără tată la doar 7 anișori. Sunt într-o stare în care nu îmi mai găsesc gândurile, visele și amintirile. Pot doar să mă rog lui Dumnezeu să mă ajute în situația în care mă aflu. Stau în pat și privesc ochișorii copilului meu, care sunt înlăcrimați și plini de durere și suferință de câteva ore, care de fapt încă nici nu înțelege esența lacrimilor mele”.

În final, femeia anunță că numele celuia care i-a ucis soțul este Aurel Ignat, luptător K-1.

După acest mesaj începe mediatizarea amplă a cazului. Am contactat-o și noi pe Alisa Ceraniova. Femeia ne-a spus că în seara de 18 mai, soțul a plecat la o zi de naștere la un prieten. A fost invitată și ea, dar nu s-a dus, deoarece era obosită. Spre dimineață, a fost telefonată de către fratele victimei, care a anunțat-o că soțul ei este în comă și a suportat o intervenție chirurgicală. Ceraniova ne-a confirmat că Sergiu Bejenari a fost bătut de Aurel Ignat și câțiva amici de ai săi.

Femeia ne-a mai comunicat că locuiește în Chișinău cu chirie, că își câștigă existența în calitate de vânzătoare la Piața Centrală, iar Sergiu Bejenari nu lucra în ultimul timp din motive de sănătate.

În scurt timp, acest caz ajunge unul de rezonanță. Aurel Ignat este etichetat pe rețelele de socializare drept „criminal” și „ucigaș”. La 26 mai, presa anunță despre reținerea primului suspect, Mihai Pârgaru, un luptător de K-1, în vârstă de 20 de ani, care se antrenează la Clubul sportiv C.Țuțu - PRO Team, ce aparține controversatului deputat PDM, Constantin Țuțu. 

Pe rețelele de socializare, sportivul apare în mai multe poze cu deputatul Țuțu, dar și în tricouri cu sigla PDM.

A doua zi, presa anunță și despre reținerea lui Aurel Ignat, în vârstă de 22 de ani, membru al clubului de lupte „Champion Thai Gym” de pe strada Vadul lui Vodă din Chișinău, prezidat de antrenorul Nicanor Trocin.

Pe rețelele de socializare Aurel Ignat se prezintă drept o persoană evlavioasă și postează poze cu pelerinaje pe la diferite biserici și mănăstiri.

În decembrie 2016, Aurel Ignat a câştigat Gala KOK World Grand Prix, care a avut loc la Chişinău, obținând dreptul de a-l avea în calitate de adversar pe ring, pe posesorul centurii de campion, în categoria de 85 de kilograme, Constantin Ţuţu. Atunci, Țuțu anunță despre încheierea carierei de sportiv, cedându-i fără luptă centura lui Aurel Ignat: „Îl cunosc foarte bine pe Ignat. Ştiu că este un sportiv bun, de perspectivă, perseverent, munceşte foarte mult, este patriot, de aceea şi am decis să-i dau centura”.  

Țuțu_sportivi1.png

Dorin Damir, președintele Federației de lupte K-1 FEA, a făcut o declarație publică că cei doi sportivi nu fac parte din asociația pe care o conduce, iar pe Pârgaru nici nu-l cunoaște.

Persoane din anturajul lui Aurel Ignat ne-au comunicat că sportivul ar fi refuzat să semneze un contract cu Damir, pe motiv că nu s-ar fi înțeles în privința remunerării. Aceleași surse afirmă că Aurel Ignat negocia un contract cu un club sportive din afara țării.

Oricum, aceste legături ale celor doi sportivi cu democratul Constantin Țuțu au determinat ca scandalul de la Egdo-club să ia o turnură politică. Mai mulți lideri politici din opoziție au făcut declarații dure în legătură cu decesul lui Bejenari, acuzând la greu sportivii, antrenorii și în special, guvernarea.

Cel de-al treilea suspect ar fi Eugen Deliu, un fan și prieten de-al lui Aurel Ignat. Potrivit unor surse, acesta nu era sportiv, dar era unul dintre spectatorii galelor K-1. Tânărul este din Chișinău, iar părinții săi ar deține mai multe tarabe la o piață din Capitală. Martorii spun că Eugen, pe care toți îl numeau Jenea, era în acea seară agitat, acosta fetele, vorbea brutal. Unii susțin că anume Jenea ar fi fost cel care a acostat tânăra din anturajul lui Sergiu Bejenari.

Într-o înregistrare video, făcută aproape de miezul nopții, apar dansând Jenea cu Aurel, iar ultimul, care pare destul de calm, îi dă lui Jenea chipiul său.

Sergiu Bejenari a venit la Egdo-club împreună cu fratele său mai mare, Ivan, și ofițerul Inspectoratului Național de Patrulare, Sergiu Bradu, însoțiți de trei fete, care s-au prezentat mai apoi drept prietenele celor trei. Lor li s-a alăturat încă un cunoscut, locuitor dintr-o suburbie a capitalei, și prietena lui. Din spusele mai multor martori, nu ar fi fost nicio zi de naștere, cei trei veniseră să se distreze, iar cel de-al patrulea bărbat, care nu ar fi consumat alcool, ar fi avut rolul de șofer.

Sergiu Bradu este comandant de grupă în cadrul INP, Compania Ciocana a Batalionului nr.2 al Brigăzii de patrulare, începând cu data de 26 septembrie 2016, având un salariu modest de peste 7 mii de lei lunar. 

Ivan Bejenari, fratele bărbatului decedat, a ispășit o pedeapsă de mai mulți ani de închisoare, potrivit unor surse, pentru falsificarea banilor. La moment, Ivan Bejenari are pe rol mai multe dosare penale, în special pentru violare de domiciliu. 

Victima, Sergiu Bejenari, se afla sub control judiciar. Bărbatul avea pe rol un dosar pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. Un alt dosar, pentru escrocherie, se află în faza de urmărire penală la poliția din sectorul Botanica al capitalei. Denunțul a fost făcut de către o fostă iubită de-al lui Bejenari.

Alte persoane, care l-au cunoscut pe Sergiu Bejenari, prieteni, rude și vecini din cartierul în care a copilărit, susțin că era un om cuminte, bun la suflet, nu avea vicii și visa să-i facă un viitor copilului său.

O femeie, care s-a prezentat drept nașa de cununie al lui Sergiu și Alisa, ne-a declarat că finul ei era un om cu bun simț și se întâlneau des la sărbătorile de familie.  

O altă femeie, care ne-a spus că este patroana Alisei de la Piața Centrală, ne-a declarat că îl cunoștea pe Sergiu ca pe un bărbat liniștit. Femeia a declarat că ea este autoarea mesajului postat din numele Alisei pe Curaj TV și că făcut acest gest pentru că vrea să se facă dreptate: „Ca și în cazul lui Braguța, dacă acest caz nu ajungea în vizorul presei, poliția nu avea să facă nimic, iar criminalii lăsați în libertate”.

Șefa Alisei s-a mai arătat indignată că subalterna sa a achitat pentru două zile de spitalizare a lui Sergiu 4800 de lei și că a fost impusă să procure poliță de asigurare medicală, care a costat-o peste 4 mii de lei: „Sunt bani enormi pentru dânsa”.

Cât privește fetele, care au însoțit în acea seară părțile vătămate, acestea au până la 20 de ani și sunt eleve la diferite instituții din Chișinău. Acestea apar în mai multe poze, având mai multe pagini pe rețelele de socializare. Din poze rezultă că fetele duceau o viață boemă, iar Egdo-club era locul preferat pentru distracții. 

Afirmațiile martorilor sunt contradictorii. Primii martori care au făcut declarații, inclusiv pentru presă, sunt fetele care au au însoțit victima. Prima declarație în presă, făcută de către una dintre fete, sună în felul următor: „Am intrat în club, am stat, am servit, ne-am distrat, după care, la un moment dat, o prietenă de-a noastră a ieșit afară. În acel moment, după câte am înțeles, domnul în cauză, Ignat Aurel, i-a spus niște cuvinte, iar fata nu era prea mulțumită. Atunci, un prieten al decedatului s-a băgat să-i ia apărarea. Eu la prima bătaie nu am fost prezentă. Noi am intrat toți înapoi, ne-am așezat din nou la masă, unde deja pe la ora 2:00 - 3:00, Aurel Ignat s-a întors înapoi. Cel mai probabil a fost să se schimbe, pentru că deja era îmbrăcat în haine sportive. Aici e clar că a fost cu un scop anume, că s-a întors înapoi în club. S-a întors în club și deja când am văzut că ei toți ies afară, peste vreo trei minute am ieșit și eu. Când am ieșit, deja am văzut că ei se bat. Prima lovitură i-a dat-o Ignat, prietenului lui Sergiu. Acela a căzut jos, iar după asta și Sergiu s-a băgat. Și aici s-a început bătaia. Sergiu a căzut jos, ei erau mai mulți, au profitat de moment și l-au lovit cu picioarele în abdomen, în cap și în celelalte părți ale corpului. Eu din toți pe care i-am văzut lovind cel mai mult, l-am văzut pe Ignat Aurel. Eu în genere nu știam cine e el, am văzut pe rețelele de socializare, l-am căutat pe Facebook și am văzut că e campion. El a fost cel care l-a bătut cel mai tare pe Sergiu. Când am întors capul, pe partea dreapta l-am văzut deja zăcând jos pe Sergiu. În jurul lui erau deja foarte multe persoane și erau în așteptarea ambulanței și poliției."

Jurnal TV a prezentat declarațiile unei altei martore, care ar avea și statut de parte vătămată în dosar. Ea le-a declarat jurnaliștilor că la un moment dat, „s-a retras pentru puţin timp şi imediat de ea s-au apropiat trei tineri, printre care și Aurel Ignat, un luptător K-1. Acesta i-a propus să meargă cu ei. Tânăra a refuzat şi drept reacţie a urmat o bruscare. Fata spune că a fost aruncată la pământ de către Aurel Ignat. În cădere, şi-a fracturat mana. Aurel Ignat și cei doi prieteni ai săi au fugit îndată ce au văzut paznicii de la local”.

Potrivit mai multor surse, aceasta ar fi fata care îl însoțea pe polițistul Sergiu Bradu.

Ivan Bejenari a refuzat să vorbească, motivând că nu ține minte nimic pentru că a fost bătut în cap. În schimb, fratele victimei ne-a prezentat o tânără și a zis că aceasta a fost martoră.

Tânăra, pe nume D., le-a spus jurnaliștilor: „Aurel Ignat a venit din nou, cel mai probabil că s-a schimbat și a venit acolo deja cu o intenție pentru că el nu era, a intrat și am văzut cum prietenul lui Sergiu și Sergiu ies afară, mi s-a părut ceva suspect și am ieșit și eu. Eu personal am văzut cum Ignat i-a dat primul pumn prietenului lui Sergiu. Prietenul lui Sergiu a căzut jos, după care a intervenit Sergiu. S-a iscat o bătaie mare în care Sergiu a căzut jos, ei erau mai mulți – vreo 6-7 și eu l-am văzut doar pe Ignat cum îl lovea cu picioarele în abdomen, în cap și diferite părți ale corpului. Când am întors capul, Sergiu deja zăcea într-o baltă de sânge”.

În discuția particulară pe care am avut-o cu D., aceasta a declarat că Ignat a fost lovit cu o bâtă: „Nu am spus la nimeni încă despre asta. Când au văzut că Ignat îl omoară pe Sergiu și nu poate fi oprit, cineva a adus o bâtă și l-a lovit”.

Fata ne-a mai spus că l-a văzut acolo pe Mihai Pârgaru, dar nu a observat să-l lovească pe Bejenari.

D. a mai spus că atât poliția, cât și ambulanța, au ajuns cu greu, peste vreo 40 de minute, când Sergiu aproape că nu respira.

Întrebată ce a făcut prietena ei după ce a fost acostată de sportivi, aceasta spune că a revenit la masă și chiar ar fi avut loc o ceartă între ea și Bradu. Când i-am cerut să precizeze când i-a fost acordat ajutor medical prietenei sale, aceasta ne-a spus că atunci când l-au dus și pe Sergiu la spital.

Întrebată de unde știe că persoana respectivă era Aurel Ignat, D. ne-a spus că după ce Sergiu a fost bătut, de ea s-a apropiat „unul din ai lui” și a somat-o să nu spună nimic la poliție despre Ignat.

Fata ne-a mai declarat că se simte în pericol și că în fața blocului în care locuiește a apărut un tânăr de constituție atletică, care se interesa dacă se vinde acolo un apartament: „Dar la sigur nu este niciun apartament de vânzare”.

A doua zi am telefonat-o pe D. pentru unele detalii. Fata ne-a spus că poate să vorbească, dar când am întrebat-o despre bâtă, aceasta a transmis telefonul unui bărbat care s-a prezentat drept Vanea Bejenari: „Dumneavoastră sunteți avocatul meu? De ce a-ți spus că sunteți avocatul meu și al ei? De la ce redacție sunteți? Eu am să vin mâine la voi cu avocatul meu. Iar pe dânsa nu mai îndrăzniți s-o deranjați la acest telefon!”.

Ofițerul Bradu a refuzat categoric să vorbească: „La revedere, nu mă mai deranjați”.

Ce spun martorii suspecților

Există o altă categorie de martori, care susțin că Aurel Ignat ar fi fost cel atacat. Aceștia confirmă că sportivul a participat la bătaie, însă susțin că nu el este cel care l-a omorât pe Sergiu Bejenari și în realitate sportivul a fost atacat primul. Potrivit martorilor, în timp ce patru persoane îl loveau pe Bejenari cu bestialitate, Aurel se afla de cealaltă parte a drumului, fugărindu-l pe Ivan. Sportivul s-ar fi apropiat de victimă deja când aceasta era aproape fără suflare, dar nu l-a lovit.

Martorii afirmă că Aurel Ignat era în stare avansată de ebrietate, însă acesta nu era agresiv. La fel, aceștia susțin că scandalul a început de la o fată, doar că prezintă un alt tablou. Tânăra s-a așezat pe o bordură și fuma. Aurel a trecut pe lângă ea împreună cu un băiat îmbrăcat în costum sportiv roșu. Ultimul i-ar fi zis fetei să nu stea singură și să meargă cu ei. Atunci a ieșit prietenul fetei, polițistul Bradu, care a început să facă scandal. Spiritele s-au calmat repede și fiecare a revenit în cercul său. Ulterior, pe la ora trei dimineața, Aurel se pregătea să plece și a intrat la baie, unde s-a întâlnit cu Sergiu Bradu. Ultimul i-ar fi cerut socoteală pentru prietena lui. Atunci au intervenit paznicii din local și i-au scos afară.

La ieșire, Ignat a fost atacat de 3 persoane, unul din care l-a lovit de mai multe ori cu un baston de cauciuc, din cele aflate în dotarea poliției. Un martor ocular le-a luat bastonul și l-a transmis pazei. Unii martori afirmă că Ignat i-a aplicat totuși o lovitură lui Sergiu Bejenari, acesta a căzut jos, apoi s-a ridicat. În acest timp, Aurel l-a ajuns pe unul îmbrăcat în alb (Ivan Bejenari) și l-a luat la pumni.

Potrivit martorilor, Sergiu Bejenari era îmbrăcat în haine de culoare închisă. Aurel Ignat era îmbrăcat într-un maiou de culoare închisă, cu mânecă scurtă, jachetă, iar pe cap avea chipiu. Acest chipiu l-a purtat și Jenea Deliu, care era îmbrăcat în haine sport de culoare roșie. Martorii afirmă că Aurel nu a plecat nicăieri din club și că în tot acest timp s-a aflat cu un etaj mai sus. 

Aceiași martori mai spun că toți erau beți, erau mai multe grupuri care se băteau, iar unii, cel mai probabil, nici nu înțelegeau pentru ce se bat.

Declarația martorului Ion:

Un alt martor, pe nume Vasile, a plecat la Londra la scurt timp după cele întâmplate la Edgo-club. Acesta a revenit din Marea Britanie pentru a face declarații pentru anchetă. Martorul spune că l-a cunoscut pe Sergiu Bejenari.

El susține că a văzut când a ieșit afară cum patru persoane l-au atacat pe Ignat. Martorul Vasile spune că Sergiu Bejenari l-a lovit pe sportive cu bastonul. Acesta nu exclude că Ignat a lovit în Sergiu Bejenari, însă spune că ultimul s-a ridicat după acea lovitură, iar sportivul s-a dus după Ivan. Acesta mai spune că Aurel Ignat l-ar fi apucat pe el de gât, crezând că este unul din agresori.

Martorul arată că inițiatorul scandalului ar fi polițistul, care ar fi dorit să se dea tare.

Faptul că a Aurel Ignat a fost agresat primul este confirmat și de unul dintre paznici, care a făcut declarații pentru anchetă.

declaratii din anchetă.png

În seara respectivă, Aurel Ignat era însoțit și de prietena sa Angela, cu care se află într-o relație de doi ani.

Tânăra spune că nu a văzut bătaia, în acel moment ea se afla la etaj și se clarifica cu bonul de plată, iar Aurel coborâse la baie. Tânăra afirmă că Aurel era calm, deși avuse mai înainte o mică neînțelegere din cauza unei fete. Prietena lui Ignat infirmă că acesta a părăsit localul și că și-a schimbat hainele.

A doua zi după bătaie, Aurel Ignat s-a internat în spital, unde a stat până pe 24 mai, cu comoție cerebrală și contuzii. 

Un alt martor, care pare să fie minor, a spus că după ce medicii l-au luat pe Sergiu Bejenari, a fost urcat de Jenea într-un automobil de model Skoda și i-a zis că nu el a fost cel care l-a bătut.

Potrivit unor surse, atunci când Ignat a fost arestat, cineva care ar avea legături cu familia Deliu, l-a sfătuit să-și asume întreaga vină, că ei vor avea grijă de el ca să-l scoată mai repede din pușcărie.

Un cunoscut de-al lui Aurel Ignat, care a solicitat anonimatul, ne-a comunicat că în ziua de 26 mai a fost vizitat la serviciu de către sportiv. Acesta i-a spus că nu a omorât pe nimeni, a recunoscut că l-a lovit o dată pe Bejenari, însă acesta s-a ridicat.

Martorul a mai spus că Ignat a venit la el cu o mașină, la volanul căreia se afla un băiat pe nume Jenea, care a fost și el în seara respectivă la discotecă. Acest Jenea l-ar fi sfătuit pe Ignat să părăsească țara. „Eu l-am ascultat pe Aurel și l-am sfătuit să nu facă prostii, dacă nu este vinovat de omor, și să se predea poliției. A doua zi el s-a dus să facă declarații și a fost reținut. Nu vreau să fiu avocatul cuiva, dar vreau ca fiecare să-și primească pedeapsa după merit”, ne-a declarat martorul.

Ce spun oamenii legii

Dosarul se află în gestiunea procurorului Angela Pleșca, care a anunțat că suspecților li se incriminează infracțiunea de huliganism și cauzarea leziunilor corporale soldate cu decesul unei persoane.

Surse apropiate anchetei ne-au comunicat că circumstanțele sunt neclare și că învinuirea înaintată lui Ignat și Pârgaru se bazează pe mărturiile fetelor care în seara respectivă se aflau în compania victimei. „Ignat spune una, iar fetele spun așa niște lucruri că nu am putut să nu-l închidem. Dar avem mult de lucru, urmează să identificăm martori și să cercetăm înregistrările video ridicate atât de la Atrium, cât și de la camerele instalate pe clădirile din apropiere”, ne-a spus un polițist.

Oleg Lozan, unul din avocații lui Ignat, a declarat în cadrul procesului, în cadrul căruia s-a eliberat mandatul de arestare pentru clientul său, că nu este justificată încadrarea infracțiunii, atât timp cât nu a fost finisată expertiza. Pe de altă parte, susține apărătorul, nu există probe că Bejenari a decedat din cauza loviturilor aplicate anume de către Ignat. „la acea bătaie au participat 16 persoane. Nu s-a stabilit cine, cum și în cine a tras”, a declarat apărătorul. Oleg Lozan a mai invocat că Ignat s-a predat benevol și dacă ar fi vrut să părăsească țara, o făcea demult.

Procurorul Pleșca a respins aceste argumente: „El s-a externat pe 24 mai, dar s-a predat pe 27”. Încă un argument invocat de partea acuzării este că acest caz e unul de rezonanță sporită.

Semnele de întrebare

La sigur, nu putem afirma că este vinovat sau nu cineva anume. S-a produs o crimă și cineva trebuie să răspundă. Dar apar mai multe semne de întrebare.

Ivan Bejenari susține că a fost bătut. La o săptămână de la incident, acesta arăta sănătos, având doar o zgârietură la tâmplă. La fel și fata, care a declarat că are două fracturi la mână, nu părea afectată. Chiar dacă era îmbrăcată într-o geacă, nu se observa că tânăra să fi avut o mână în ghips. Mai apare întrebarea de ce fata, deși susține că i-a fost fracturată mâna, nu s-a adresat după ajutor medical, dar a revenit în local și a continuat distracția.

De ce fiind audiați la spital, Bradu și Ivan Bejenari au refuzat să depună plângeri și au declarat că au căzut de pe scară. La altercații au participat Ivan Bejenari și polițistul Sergiu Bradu. Vor fi învinuiți și ei de huliganism? Am aflat că ofițerul Bradu a revenit la serviciu. A luat o atitudine conducerea IPN? Cel puțin, a fost inițiată o anchetă de serviciu? A fost ridicat bastonul de cauciuc și transmis la expertiză? Cui aparținea arma? Unde este misteriosul Jenea Deliu? Dacă se simte nevinovat, de ce nu s-a dus încă la poliție pentru declarații?

Sunt întrebări care urmează a fi elucidate pe parcursul anchetei, care presupunem că va fi una de durată.

Iar în timp ce unii încearcă să tragă anumite foloase și chiar să facă capital politic din această tragedie, cei care l-au iubit sincer pe Sergiu Bejenari, suferă enorm din cauza dispariției lui. De asemenea, suferă și cei care îi iubesc sincer pe cei doi sportivi, ajunși după gratii și condamnați deja de societate.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter