main logo
517

Vernisajul Vinului în Capitală: 51 de companii și-au expus 250 de vinuri

Vinuri unul ca unul şi şlagărele anilor '80. Sub aceste acorduri a avut loc, ieri, în Capitală, ediţia de primăvară a „Vernisajul Vinului”.

Vernisajul Vinului în Capitală: 51 de companii și-au expus 250 de vinuri

51 de companii și-au expus 250 de vinuri tinere și de colecţie. Evenimentul a adunat ambasadori, care spun că ar fi păcat ca vinul moldovenesc să nu fie cunoscut şi în alte ţări.

Vernisajul Vinului a fost ca o rampă de lansare a unor produse noi.

”Lansăm o nouă gamă de vinuri, gama „Premium”: două vinuri roșii, două vinuri baricate, vinuri maturate în butoaie de stejar franțuzesc, și un vin alb foarte deosebit pentru că este un cupaj dintr-un soi european Chardonnay, și un soi autohton, este vorba despre Feteasca Albă”, a comunicat reprezentantul unei companii, Rodica Căruntu, citează Canal2.

”Reprezint Rosé – ul un vin din Cabernet. Pe bune este un vin extraordinar, cei care l-au gustat până la momentul de față, majoritatea au rămas înflăcărați, uimiți de calitățile acestui vin”, a afirmat reprezentantul unei companii, Alexai Mocanu.

Vinificatorii din ţară spun că astfel de evenimente îi ajută să-şi promoveze vinurile.

”Vinurile noastre la moment se vând în Republica Moldova în Chișinău, Ialoveni, Costești. Foarte mult ne solicită diaspora noastră care lucrează peste hotarele țării, ne cunosc de mult timp și se solicită vinurile”, a declarat vinificatorul, Mihail Sava.

Vizitatorii au rămas încântaţi de vinurile expuse la eveniment, dar şi de atmosferă care a dominat seara.

”Vinurile sunt deosebit de gustoase, atmosfera este incendiară foarte bună și este o sărbătoare pe măsură”.

”Evenimentul pur și simplu reiterează încă o dată importanța promovării acestui sector, acestor producători, și salutăm suportul care l-au oferit și donatorii din statele unite precum și guvernul Suedez”.

”În general e bine, super, bravo, mai des dar cum este două ori pe an e super”.

Vinurile moldoveneşti au ajuns să fie gustate, dar şi apreciate, şi de către chinezi.

”Anul acesta, în noiembrie, China va organiza prima ediție a unui eveniment dedicat importurilor, la care vor veni peste 15 mii de cumpărători din lume. Şi Moldova, la fel, va participa la acest târg”, a menționat consilierul de la Ambasada Chineză în Moldova, Geng Fei.

”Desigur, alegerea este grea, fiindcă tot vinul este foarte bun. Sper ca un număr cât mai mare de vinuri calitative să fie importate și în țara noastră, în Cehia”, a subliniat ambasadorul Republicii Cehe la Chişinău, Zdenek Krejci.

Organizatorii spun că evenimentul din acest an a avut şi unele particularităţi faţă de ediţiile precente.

”80 de procente din vinurile care sunt prezente aici îs vinuri tinere albe și roze îș din recolta 2017. Nimeni nu cunoaște încă din vinurile estea, deci consumatorii pentru prima dată o să degusteze din 300 de mostre, 80 de procente, vreo 240 de mostre, astea-s noutăți”, a spus directorul ONVV, Gheorghe Arpentin

” Calitatea vinului aici în Moldova se îmbunătățește foarte mult și eu cred că această calitate care se află la nivel mondial are un potențial enorm pentru a atrage turism încoace”, a precizat ambasadorul SUA în Moldova,  James Petit.

Sectorul vitivinicol este unul important în economia naţională, iar în ultimii ani s-a dezvoltat considerabil.

”Fiecare două sticle de pe globul pământesc se produc în Republica Moldova, dar pentru noi încă a asta e puțin. Noi avem posibilități de a mări și cantitatea și calitatea și în direcția asta se lucrează. Fondurile care le avem ele cresc în fiecare an. Subvențiile cresc, numai pe anul trecut avem peste 100 de milioane”, a comunicat ministrul Agriculturii, Liviu Volconovici.

Cele mai bune vinuri au fost premiate cu trofeele „Vernisajul în alb ” şi „Vernisajul în rose”. Evenimentul a ajuns la cea dea XIV – ea ediţie şi este organizat de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, în parteneriat cu USAID Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării