main logo
30282

Verificări la vama Leușeni: 17 șoferi, documentați și amendați de ANTA

A fost un adevărat haos noaptea trecută la vama Leușeni. Mai mulți transportatori au blocat punctul de intrare în Republica Moldova în semn de protest.

Verificări la vama Leușeni: 17 șoferi, documentați și amendați de ANTA

Acțiunea a avut loc în scopul prevenirii și combaterii transportului ilicit de călători în traficul internațional, în mai multe puncte de trecere a frontierei s-au desfășurat verificări minuțioase asupra transportatorilor de pasageri.

Șoferii ar fi protestat din motiv că Agenția Națională Transport Auto le-ar fi fi luat plăcuțele de înmatriculare fără motiv, transmite Știri.md.

Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook și deputatul ales din partea blocului ACUM, Dumitru Alaiba.

„Nici licență nu li se eliberează, nici nu sunt lăsați în pace să lucreze, aşa cum lucrau până acum. Măcar să-şi hrănească familia.

Asta îmi sugerează că, după ce a pus mâna pe gările auto, cineva mai ocheşte un business să-l monopolizeze. Transportul internațional de colete şi pasageri - interesant business de monopolizat după ce ai alungat un milion de oameni din țară”, scrie Alaiba.

Potrivit dânsului, protestatarii au fost amendați de Agenţia Naţională Transport Auto.

„După ce au epuizat căile "paşnice" de a-şi face dreptate, au fost împinşi spre acțiune directă. Blocarea străzilor este o acțiune directă, non-violentă.

Permiteau trecerea gradual, deci nici măcar nu au blocat traficul. Mai degrabă doar l-au încetinit pentru a transmite un mesaj "guvernării””, a mai scris noul deputat ales.

Contactați de ȘTIRI.MD, responsabilii de la ANTA au declarat că a avut loc o operațiune comună împreună cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI, Serviciul Fiscal de Stat, Inspectoratul Național de Investigații, dar și Agenția Națională Transport Auto.

Cu un bilanț privind acțiunea de la vamă oamenii legii vor reveni mai târziu.

Și secretarul de stat pe domeniul transporturilor din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Bucătaru a venit cu un mesaj:

„În această seară la punctul de trecere a frontierei de stat "Leușeni", de către inspectorii ANTA, SFS și IGPF au fost efectuate acțiuni ample de control, în vederea identificării și sancționării transportatorilor iliciți, care activează pe curse internaționale.

Cu regret, de fiecare dată în cadrul unor asemenea verificări, sunt depistați transportatori, care activează ilegal, cu unități de transport în stare tehnică precară, fapt ce pune într-un pericol eminent securitatea și siguranța traficului rutier.

Astfel, pentru activitatea de transport ilicit de persoane contra cost, conducătorilor auto le sunt aplicate sancțiuni contravenționale sub formă de amendă de până la 12.500 lei, cu ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pe un termen de 6 luni.

În acest context, îndemn conducătorii auto, care prestează servicii de transport persoane să-și legalizeze activitatea, totodată insist asupra necesității de a procura bilete de călătorie doar de transportatorii, care activează în limita cadrului legal".

Echipa mixtă a acționat la frontiera moldo-română, prezența acesteia fiind în trei puncte de trecere a frontierei Sculeni, Leușeni și Costești. Ca urmare au fost depistați și documentați 17 conducători auto care nu au ținut cont de regulile existente și au încălcat cu vehemență condițiile de transport de pasageri. 

Conform datelor, astfel de acțiuni au fost desfășurate și săptămâna trecută în punctele de trecere a frontierei Cahul, Vulcănești și Giurgiulești, fiind amendați alți 15 transportatori.

Conducătorii auto care prestează servicii de transport persoane sunt îndemnați să-și legalizeze activitatea, totodată se insistă asupra necesității de a procura bilete de călătorie doar de transportatorii, care activează în limita cadrului legal.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării