main logo
541

Veaceslav Platon a dat în judecată Banca Naţională a Moldovei

După ce a fost condamnat în dosarul BEM, Veaceslav Platon, supranumit şi „raiderul nr.1 din CSI", a dat în judecată Banca Naţională a Moldovei, pentru că instituţia i-a amendat pe foştii administratori ai Băncii de Economii şi pe vicepreşedintele Unibank.

Veaceslav Platon a dat în judecată Banca Naţională a Moldovei

Asta în condiţiile în care, în primă instanţă, lui Platon i s-a spus inechivoc că nu are nicio legătură cu amenzile şi persoanele în cauză. Cu toate acestea, raiderul de după gratii a ajuns să se judece cu BNM până la Curtea Supremă de Justiţie, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

În luna aprilie 2017, Veacelav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea dreptului de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de 5 ani. El a fost învinuit pentru delapidarea BEM cu aproximativ 800 de milioane de lei.

La numai o lună diferență, pe 10 mai 2017, Veaceslav Platon, a depus cerere de chemare în judecată împotriva Băncii Naționale a Moldovei „cu privire la contestarea actelor administrative”. Cele din urmă fiind amenzi pentru foştii membri ai consiliului si organului executiv ai Băncii de Economii şi Unibank, valoarea cărora ajunge la 100 de mii şi 250 lei, ceea ce constituie zece salarii medii pe activităţi financiare.

Platon a încercat să invoce anumite modificări din legislația R. Moldova, din care ar reieși că deciziile BNM au fost emise contrar prevederilor legale. 

În cele din urmă, prima instanță a luat decizia de a respinge acțiunea lui Platon ca fiind nefondată. Instanța a justificat acest lucru prin faptul că amenzile au fost aplicate foștilor administratori și că Platon nu are nicio legătură cu aceste decizii. Raiderul însă este de altă părere și a atacat decizia primei instanțe la Curtea de Apel, precizând că el, ca orice simplu cetățean al R. Moldova, nu este de acord cu deciziile BNM de a-i amenda pe foștii administratori de la BEM și UB - bănci pe care, de altfel, Platon le-a devalizat de 800 milioane de lei, potrivit deciziei instanței în dosarul său. 

Într-un final, atât Curtea de Apel, cât și Curtea Supremă de Justiție au respins recursul lui Veaceslav Platon. Încheierea este irevocabilă.

Vedeți mai jos decizia integrală a CSJ:

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării