main logo
1590

Veaceslav Ioniță: Risipa de alimente este mai mare decât estimările noastre

Indicele risipei alimentare în Republica Moldova în 2024 este de 93,4 din 100. Risipa alimentară pe țară este de circa 180.000 de tone sau circa 3.000 de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Datele au fost prezentate de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS),în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Ioniță: Risipa de alimente este mai mare decât estimările noastreImagine simbol

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, 40% din risipa alimentară a Republicii Moldova este din cauza cetățenilor care merg la magazin, fac cumpărături, plătesc sume enorme de bani, le duc acasă, ca mai apoi multe dintre ele să le arunce la gunoi, deoarece nu doresc să le mai folosească, transmite Știri.md, cu referire la newtv.md. 

De asemenea, expertul susține că în 2024, risipa de alimente per moldovean este de 71 kg, în scădere cu 5 kg față de 2021, când a început să fie măsurată risipa alimentară în Republica Moldova. 

„Datorită implicării Băncii de Alimentare, în scopul prevenirii risipei de alimente, s-a reușit să fie recuperate, din cele 180.000 de tone, 260 de tone sau 0,15%. Asta înseamnă patru vagoane și jumătate. Din 700 kg de produse alimentare risipite, Banca de Alimente reușește să recupereze un kg pentru a ajuta oamenii aflați în pragul sărăciei. Din nefericire trebuie să constatăm că risipa de alimente în Republica Moldova este chiar mai mare decât estimările noastre", a declarat expertul.

Cât despre creșterea prețurilor la produsele alimentare, Ioniță susține că în Republica Moldova, în perioada 2021 - primele trei luni din 2024, au crescut cu 64% prețurile la produsele alimentare. Cea mai mare scumpire din ultimii 25 de ani. 

„Ceea ce valora 100 de lei în 2020, în prezent costă 164 de lei. Astfel, devine un paradoxal fenomenul risipei de alimente. Când se înregistrează cea mai mare scumpire a produselor alimentare, oamenii continuă să risipească produse”, a subliniat expertul.

Citiți întregul articol aici.

Video: Facebook/Analize economice cu Veaceslav Ioniță 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării