main logo
1990

Vărul lui Dan Bălan povesteşte cum a ajuns să lucreze la un minister din Canada

Are 24 de ani, dar are deja în spate o frumoasă experienţă în diplomaţie acumulată în diferite instituţii de stat din Canada.

Cum vărul lui Dan Bălan a ajuns să lucreze la un minister din Canada

Este vorba de moldoveanul Ilie Vasiliev, născut la Chişinău, dar crescut de societatea canadiană. De câteva luni lucrează la Ministerul Afacerilor de Externe din Canada (Global Affairs Canada) în calitate de comisar în comerţ, specializat în finanţarea luptei împotriva schimbărilor climatice. Deşi de mulţi ani nu mai trăieşte în Republica Moldova, tânărul nu uită de locul unde s-a născut.

Într-un interviu pentru Deschide.md, Ilie a povestit despre parcursul lui până la Ministerul de Externe, despre oamenii care l-au inspirat şi motivat să aleagă calea diplomaţiei şi care au fost obstacolele întâlnite.

„Am învăţat la şcoală până în clasa a treia în Republica Moldova. În perioada aceea, am participat la emisiunea pentru copii ”Tanti Ludmila Show” a cărei prezentatoare era mătușa mea, Ludmila Bălan. În anul 2000 tata a hotărât să emigreze. Eu eram mic, nu prea țin minte dar după spusele lui, decizia a fost luată atunci când a văzut rezultatul alegerilor parlamentare câștigate de Partidului Comuniștilor. Fiind în Canada, în cadrul masterului, am participat la un concurs de stagii în ambasade. Profesorii programului au făcut parteneriate cu vreo 12 ambasade în toată lumea ca studenţii să lucreze vreo 4 luni şi să acumuleze experienţa internaţională.... Eu am fost ales la ambasada Canadei în Vietnam. Am lucrat la Guvernul provincial timp de 3 ani cât eram la universitatea Laval. Asta mi-a oferit foarte multă experienţă de lucru şi m-a ajutat să nimeresc la Ministerul Afacerilor Externe. Un lucru care mi-a îngreunat parcursul a fost faptul că, în timp ce terminam studiile la Universite Laval, am fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Am pierdut vreo 15 kg în două luni. Eram mereu deshidratat, obosit şi nu ştiam de ce”, povesteşte Ilie.

Ilie Vasiliev lucrează pentru Trade Commissioner Service, este un serviciu care face parte din divizia comerţului international la Ministerul Afacerilor Externe (Global Affairs Canada):

„Avem reprezentanţi în 160 de oraşe din toată lumea şi ajutăm să cream legătura dintre companiile canadiene cu guvernele, partenerii locali, bănci multilaterale, etc. Eu sunt un comisar în comerţ pe subiectul Climate Finance (Climate Finance Business Development). Noi ajutăm companiile canadiene care au activitate în sectorul infrastructurii sau cleantech să găsească oportunităţi de afaceri în ţări pe cale de dezvoltare”.

În acelaşi interviu, Ilie Vasiliev a povestit şi despre relaţa sa cu vărul său, celebrul interpret Dan Bălan:

„Dan este verișorul drept al meu. Am vorbit puţin cu Dan vara trecută. Fiindcă n-am fost de vreo 6 ani în Republica Moldova, nu l-am văzut cu anii. Îmi plac mult piesele sale recente şi mă mândresc cu el de aici, din Canada. Toată lumea îl recunoaşte aici pentru piesa Dragostea din Tei. Cu câţiva ani în urmă el a avut un concert la Montreal, atunci a fost pe câteva zile şi în oraşul Quebec”.

Din Canada, Ilie zice că Republica Moldova se vede ca o ţară care este în curs de dezvoltare, dar cu grave probleme de stabilitate politică şi corupţie.

„În viitor, aş vrea să am o carieră în diplomaţie şi în relaţii internaţionale. În special aş vrea să lucrez pe subiectul rezolvării conflictului şi cel al procesului de democratizare în Myanmar. Dar dacă soarta îmi va oferi posibilitatea de a lucra pentru proiecte legate de Republica Moldova, le voi accepta cu plăcere”, conchide Ilie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării