main logo
17911

Vântul puternic și ninsorile fac ravagii: 179 de localități au rămas fără lumină

Vântul puternic în rafale și ninsoarea au produs deconectări în rețelele electrice în mai multe raioane din Republica Moldova.

Vântul puternic și ninsorile fac ravagii: 179 de localități, fără luminăpoză simbol

Potrivit Premier Energy Distribution, formațiunile de intervenție operativă se află în teren și întreprind măsurile necesare de restabilire a furnizării energiei electrice către toți consumatorii, transmite Ştiri.md.

(ora 21:00)  Cu părere de rău, situația a continuat să se înrăutățească cu fiecare oră din cauza condițiilor meteo complicate.

La ora 21:00 în total 179 de localități din 17 raioane erau afectate parțial sau in totalitate de lipsa energiei. 


(ora 18:00)  De peste 16 ore viscoleṣte în continuu, intemperia afectând grav rețelele electrice din partea de centru ṣi sud a țării. 

Din păcate, statistica operativă a fost în agravare pe tot parcursul zilei din cauza intemperiei.

Conform situației operative la ora 18:00 erau înregistrate deconectări avariate și probleme de furnizare a energiei electrice în 197 de localități din raioanele Criuleni, Străṣeni, Călăraṣi, Ialoveni, Căuşeni, Ṣtefan Vodă, Anenii, Noi, Hânceṣti, Comrat, Cahul, Cantemir, Vulcăneṣti, Taraclia, Cimiṣlia, Ciadâr-Lunga ṣi Leova, astfel peste 123 de mii de consumatori rămâneau parțial sau în totalitate fără energie.

Cu vânt și viscol în față, prin troiene mari de zăpadă umedă, deseori cu mașinile blocate pe câmp fără ajutor, cu nervii întinși și cu o listă lungă de ordine de lucru în așteptare, dar și cu multiple lucrări realizate - așa a fost noaptea trecută ṣi astăzi, toată ziua, pentru angajații Premier Energy Distribution ṣi ale întreprinderilor contractate. 

Efortul echipelor noastre de intervenție operativă este îngreunat în continuare de accesul dificil sau chiar lipsa de acces spre instalațiile electrice din cauza blocării drumurilor necurățate de troiene. Cu toate acestea se întreprind toate măsurile de securizare a locurilor cu rupturi de conductoare semnalate, pentru a se exclude riscurile de accidentare, urmând ca ulterior să se desfășoare lucrările necesare. 

(ora 17:00) Către ora 17:00 din cauza condițiilor climaterice nefavorabile sunt parțial deconectate de la energia electrică 162 localități, din 12 raioane, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia.

(ora 15:00) La ora 15:00 peste 165 de localități din 15 raioane se confruntă cu lipsa energiei electrice. 

Efortul depus al echipelor Premier Energy Distribution este îngreunat de intensitatea intemperiei și accesul dificil sau chiar lipsa de acces spre instalațiile electrice din cauza blocării drumurilor necurățate de troiene și a distanțelor până la liniile electrice, aflate departe în câmpuri. 

Echipele de intervenție operativă se străduiesc să remedieze în timp operativ defecțiunile cauzate de intemperie și să asigure confortul electricității în casele consumatorilor afectați de condițiile meteo nefavorabile.

(ora 13:00)  La ora 13:00 peste 149 de localități din 15 de raioane din centrul și sudul țării, inclusiv mun. Chișinău erau afectate parțial sau în totalitate de lipsa energiei electrice. 

Formațiunile de intervenție operativă sunt mobilizate în teren pentru identificarea și efectuarea lucrărilor de reparaţie a liniilor electrice aeriene deteriorate şi de realimentare cu energie a localităţilor afectate.

Ninsoarea puternică și vântul au doborât mai mulți arbori peste liniile electrice aeriene, producând numeroase rupturi de conductoare, deteriorând echipamente de protecție și fixare, cauzând astfel deconectări avariate ale instalațiilor electrice.

Pentru deblocarea accesului la instalaţiile electrice în localităţile afectate şi coordonarea activităţilor sale, Premier Energy Distribution conlucrează cu Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale. 

Totodată, Premier Energy precizează că în urma căderii masive a zăpezii, multe drumuri sunt impracticabile, ceea ce face imposibilă deplasarea echipelor operative în teren. 

(ora 10:30) Intemperia a lăsat un număr mare de localități fără energie electrică. 

Conform situaţiei operative de la ora 10:30, energia electrică lipseṣte parțial sau în totalitate în circa 109 de localități din raioanele de centru ṣi sud ale țării, fiind deconectate avariat 84 de fidere de tensiune medie de 6-10 kV. 

Brigăzile operative muncesc în teren pentru restabilirea rețelelor avariate de viscolul ṣi ninsoarea abundentă, ținând cont de regulile de securitate.

Precipitaţiile sub formă de zăpadă și vântul care continuă să cadă la această oră în teritoriu cauzează rupturi de conductori şi de crengi, care prin căderea lor afectează liniile electrice aeriene. 

(ora 08:00) Conform situației operative la ora 8:00 a zilei de astăzi, 38.000 de consumatori din 59 de localități din raioanele de sud (Comrat, Cahul, Cantemir, Vulcăneṣti, Taraclia, Ciadîr - Lunga) au rămas fără energie electrică.

În acest context, cetățenii sunt rugați să respecte regulile de securitate electrică:

- ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni, construcții și copaci;

- marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi securizați perimetrul acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;

- nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;

- instruiți copiii cum să se comporte în această situație, cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă întreprinderii de distribuție a energiei electrice;

În cazul unui incident informați de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h - 022 43 11 11 sau la cel local, indicat în factură.

Premier Energy Distribution asigură că depune toate eforturile pentru restabilirea cât mai urgentă a serviciului și lichidarea definitivă a tuturor incidentelor.

Știri.md amintește că Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova (SHS) a anunțat pentru următoarele trei zile Cod Galben și Portocaliu.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării