main logo
411

Vânatul ilegal, săvârșit de către persoanele publice, se va pedepsi mai dur

Persoanele publice care vor participa la acțiunile de vânat ilegal vor fi pedepsite mai dur. Prevederea se conține într-un proiect de modificare a Codului penal, votat recent de către Guvern.

Vânatul ilegal, săvârșit de către persoanele publice, pedepsit mai dur

Astfel, Codul a fost completat cu prevederea precum că vânatul ilegat de către persoanele publice, care a cauzat daune mai mari de 10 mii de lei, se va pedepsi cu amendă de la 35.000 pâna la 50.000 de lei, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții pe o perioadă de până la trei ani, sau cu închisoare de la trei la cinci ani, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

În prezent, norma legală nu stabilește expres pedeapsă pentru vânatul ilegal întreprins de către persoanele publice. Codul penal stipulează doar că vânatul fără autorizaţia corespunzătoare, fie în perioada interzisă sau în locurile interzise, fie utilizând unelte şi metode nepermise (braconajul), fie cu folosirea situaţiei de serviciu, dacă acesta a cauzat daune ce depăşesc 200 de unităţi convenţionale (10.000 de lei), se pedepseşte:

- cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale, adică de la 27.500 la 42.500 de lei,

- sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore,

- sau cu închisoare de până la trei ani.

Persoana juridică riscă o cu amendă în mărime de la 2.000 la 4.000 unităţi convenţionale (de la 100 de mii la 200 de mii de lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Documentul stabilește, de asemenea, pedeapsă penală pentru tratamentul cu cruzime sau tortura animalelor, care a cauzat mutilarea sau moartea acestora. Pentru asemenea acțiuni, persoanele riscă amendă în mărime de la 500 la 750 de unități convenționale, adică de la 25.000 până la 37.500 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la un an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării