main logo
2279

Vânătoare la echipamente. Chicu: Cine va da mai mult, acela le primește

La nivel mondial s-a declanșat „o vânătoare” pentru echipamentele medicale și „marii vânători” încă n-au intrat în luptă. Este declarația premierului Ion Chicu la Jurnal TV.

Vânătoare la echipamente. Chicu: Cine va da mai mult, acela le primește

Premierul susține că la ora actuală problema nu constă în surse financiare ale statului ci în sursa achizițiilor, transmite Știri.md cu referire la Agora.

„Acum este o adevărată vânătoare pentru măști, ventilatoare și echipamente. Și suntem ca în pădure, cine va da mai mult, acela le primește.  Nu este problema banilor, ci unde să le găsim și să le aducem. Și marii vânători încă nu au intrat în luptă. 

Până acum am alocat 100 de milioane de lei pentru echipamente. Azi am transferat 36 de milioane pentru 100 mii de teste din China”, a menționat Chicu.

Premierul a subliniat că pentru livrarea echipamentelor achiziționate statul trebuie să găsească transport, așa cum există riscul ca loturile să „dispară pe drum”. În context, statul planifică să închirieze avioane.

Referitor la stocurile existente de ventilatoare necesare pentru pacienți în stare gravă, Chicu a menționat că spitalele dispun de peste 400 de unități, iar procurarea lor la această etapă nu prezintă o urgență în contextul în care sunt folosite de patru pacineți internați la Spitalul Republican. 

„Problema este în personalul medical care știe să folosească acestre ventilatoare, care este în număr foarte mic. Din acest motiv, continuăm să instruim angajații din Sănătate”, a spus ministrul.

Amintim că mai multe organizații nonguvernamentale cer autorităților să sporească nivelul de protecție a lucrătorilor medicali. Solicitarea a fost făcută printr-un apel public.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării