main logo
1310

Vama Palanca se modernizează. Va avea cinci benzi la intrare şi la ieşire din țară

Până la sfârşitul acestui an, punctul comun de trecere a frontierei Palanca va fi renovat şi dat în exploatare. Oamenii nu vor mai aştepta ore în şir pentru a ajunge din Moldova în Ucraina sau invers, iar procesul de verificare a actelor va dura doar câteva minute.

Vama Palanca va avea cinci benzi la intrare şi la ieşire din țarăVama Palanca va avea cinci benzi la intrare şi la ieşire din țară

Astăzi, la postul de trecere a avut loc o şedinţă comună a grupurilor parlamentare de prietenie ale celor două ţări. Oficialii au vizitat şantierul şi au au discutat despre mersul lucrărilor, transmite Știri.md cu referire la Publika.md

Vama Palanca va avea cinci benzi la intrare şi la ieşire. Zilnic, pe aici vor putea trece 1500 de vehicule. Costul proiectului este de 5,5 milioane de euro, dintre care 4,5 sunt acordate de Uniunea Europeană, iar peste un milion – de Guvernul Republicii Moldova.

"Punctul comun permite doar o singură dată prezentarea paşaportului şi respectiv vameşii moldoveni, poliţia de frontieră transmit celor ucraineni şi cetăţeanul deja primeşte în mână ambele ştampile de intrare şi de ieşire", a declarat Eugeniu Nichiforciuc, Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina.

În prezent, punctul de trecere de la Palanca este unul dintre cele mai solicitate posturi, unde în perioada estivală se formează cozi imense. Zilnic, pe aici trec în medie, 200 de mașini și aproximativ 1.200 de oameni. Autorităţile celor două state susţin că după ce va fi dat în exploatare punctul comun de trecere, problema va fi soluţionată. 

"Noi suntem obligaţi să facem acest punct comun pe aşa o porţiune importantă, care duce spre litoralul din regiunea Odesa, deoarece cetăţenii Republicii Moldova merg la mare în Sergheevka, Zatoka, Karolino-Bugaz sau în Odesa", a menționat Pavlo Ungurean, Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova.

Deputaţii au vizitat şi podul de pe traseul Odesa - Reni, recent reparat. Acest lucru s-a reuşit doar după ce Chişinăul a oferit temporar autorităţilor ucrainene un hectar de pământ, pe care a fost construit un drum de ocolire spre Vama Palanca. Şoseaua a fost folosită în perioada lucrările de reabilitare a podului. 

Următoarea şedinţă a Grupului de prieteni moldo-ucrainean va avea loc în octombrie, la Chişinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării