main logo
665

Valeriu Pasat: Academia de Științe este o instituție politizată

Academicianul Valeriu Pasat consideră că Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) este o instituţie politizată. Din acest motiv el a refuzat să participe la concursul pentru funcţia de preşedinte al AŞM.

Valeriu Pasat: Academia de Științe este o instituție politizată

Candidatura sa a fost propusă la adunarea generală a Secţiei ştiinţe sociale, economice, umanistice şi arte a AŞM, transmite Știri.md cu referie la Infotag.

"Vă mulţumesc tuturor pentru susţinere şi apreciere, dar eu astăzi refuz să particip la acest spectacol. Noi trebuie să ţinem cont şi de altceva. 

Academia de Ştiinţe este o instituţie publică de interes naţional, autonomă şi independentă de autorităţile publice. Noi suntem politizaţi şi am spus câţiva ani în urmă, dacă nu se va opri politizarea în Academie şi nu se va opri corupţia, Academia va dispărea", a declarat Pasat.

În opinia sa, la Academie nu au loc alegerile preşedintelui, ci un "spectacol care din start se ştie cine şi cum o să câştige". El a făcut aluzie la faptul că toţi susţin candidatura actualului vicepreşedinte al AŞM, Ion Tighineanu.

"Accept să particip numai la un concurs transparent, fără implicarea politicului", a declarat Valeriu Pasat.

În buletinele de vot la adunarea generală a Secţiei ştiinţe sociale, economice, umanistice şi arte a AŞM a fost introdus numele unui singur candidat, cel al lui Ion Tighineanu. 

În rezultatul votului secret exprimat, din cele 25 de buletine extrase din urna de vot, candidatura lui a acumulat 17 voturi. Candidatura lui Ion Tighineanu a fost înaintată anterior şi de adunările generale a ale două secţii de ştiinţe ale AŞM.

Funcţia de preşedinte al AŞM a devenit vacantă după ce Gheorghe Duca s-a retras de la conducerea instituţiei, invocând "motive de sănătate". 

Pe numele lui şi al soţiei sale este deschis un dosar penal în care sunt acuzaţi de exces de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, cu cauzarea unor pagube în proporţii deosebit de mari. Noul preşedinte al AŞM va fi ales la adunarea generală a Asambleei AŞM.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării