main logo
778

Val de aer cald: Cum va fi vremea de Hramul Chișinăului

Temperaturi generoase de toamnă cu soare, fără ploi, se aşteaptă în următoarele zile, când va fi sărbătorit şi Hramul Capitalei.

Val de aer cald: Cum va fi vremea de Hramul ChișinăuluiFoto: știri.md

Conform meteorologilor, până luni, 14 octombrie, inclusiv, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice între 19-25 de grade Celsius, ziua, şi 6-11 grade, noaptea, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md

Perioada de referinţă va fi caracterizată de timp însorit, fără precipitaţii. Acest fapt este apreciat în special de autorităţile localităţilor care sărbătoresc hramurile bisericilor pe 14 octombrie, când creştinii de rit vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului sau Pocroavele .

Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este un cuvânt slavon care în meteorologia populară înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă. 

Potrivit tradiţiei, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă. Or, oamenii în vârstă afirmă că după Pocroave vremea, de obicei, se răceşte.

La rândul lor, şi specialişti SHS susţin că în decursul lunii octombrie pretutindeni se semnalează îngheţuri. 

Perioada medie de apariţie a îngheţurilor la suprafaţa solului pe  teritoriul ţării se înregistrează în intervalul 1-15 octombrie, în aer – între 12 şi 31 octombrie. Cu toate acestea, în unii ani îngheţuri pe parcursul acestei luni nu s-au semnalat (1989, 1996).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării