main logo
481

Utilizarea dronelor va fi reglementată de un regulament special

Utilizarea dronelor deasupra zonelor populate din localități sau deasupra mulțimilor de oameni va fi interzisă.

Regulament special pentru utilizarea dronelor din R. MoldovaUtilizarea dronelor va fi reglementată de un regulament special

Totodată, pentru operarea nesancționată sau neconformă a dronelor vor fi aplicate amenzi. Acest lucru va fi posibil în baza unui regulament, care a fost prezentat pentru discuții publice, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Directorul Autorității Aeronautice Civile (AAC), Radu Bezniuc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în Republica Moldova lucrurile referitoare la utilizarea dronelor în sectorul civil sunt destul de neclare. În prezent, nu există date despre numărul aparatelor de zbor fără pilot, nici despre calificarea utilizatorilor de drone. 

Pentru a elimina aceste lacune, AAC a elaborat proiectul Procedurilor și Instrucțiunilor Aeronautice Civile PAIC – Operarea aparatelor de zbor fără pilot (drone), care va institui în premieră un cadru de reglementare în domeniu.

După intrarea în vigoare a noului Regulament, va fi creat un Registru al aparatelor de zbor fără pilot. Procedura de înregistrare a dronelor va fi una simplă. În cazul în care nu este planificată efectuarea zborului în zone restricționate, cererea de înregistrare provizorie va fi depusă online. Din momentul depunerii, solicitantului i se va elibera certificatul de înregistrare provizorie, pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit documentului, altitudinea maximă la care va fi permisă desfășurarea operațiunilor cu aparate de zbor fără pilot va fi de 100 m. Totodată, va fi interzisă operarea aeronavelor fără pilot la o distanță mai mică de 250 m de la orice tip de mijloace de transport și deasupra zonelor populate din localități.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării