main logo
4690

USM va absorbi o universitate: Cu ce precizări vine Dan Perciun

Universitatea de Stat din Moldova (USM) va fi reorganizată prin fuzionarea (absorbția) Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS). Un proiect în acest sens, elaborat de Ministerul Educației, a fost supus consultărilor publice.

USM va absorbi o universitate: Cu ce precizări vine Dan PerciunFoto: Realitatea.md

Astfel, dacă va fi aprobat, atunci USEFS ar urma să fie absorbită până la începerea noului an de învățământ, septembrie 2024, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.

Ministrul Educației, Dan Perciun, spune că a fost determinat să ia această decizie din cauza numărului mic de studenți care își fac studiile la USEFS, formarea cărora ar presupune investiții mari în logistică și echipament. Potrivit documentului, în prezent, la Universitatea de Educație Fizică sunt înmatriculați în total 1.871 de studenți (licență și master), comparativ cu 11.148 la USM.

De asemenea, acesta susține că, prin acest proiect de lege, dorește să consolideze rețeaua universitară, care se confruntă cu un „exod” al studenților.

„În universități se formează viitorii profesori, medici, judecători, ingineri, oameni de știință, specialiști în finanțe, agronomie și multe alte ramuri. Pentru ca tinerii noștri să aibă toate șansele să trăiască mai bine aici, acasă, trebuie ca ei să plece de pe băncile universităților cu o formare de nivel mondial”, se arată în proiectul propus de Dan Perciun.

Proiectul de lege în acest sens, propus de MEC, prevede transferul tuturor studenților de la universitățile absorbite în anul 2024. Studenții transferați vor finaliza studiile la specialitățile la care au fost înmatriculați inițial, cu respectarea acelorași taxe de studii, stabilite anterior.

În același timp, Ministerul Educației susține că transferul/reangajarea din/în funcție a personalului din universitatea reorganizată se va realiza conform legislației muncii în vigoare. Ministerul Educației anunță, în acest sens, că va crea o Comisie care să monitorizeze și să pună în aplicare planul de reorganizare a USM prin absorbția USEFS.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării