main logo
625

Uşile Liceului Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol rămân închise

Singura şcoală din regiunea transnistreană cu predare în limba română a rămas cu uşile închise.

Uşile Liceului Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol rămân închise

Astfel, peste 200 de elevi care învăţau la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol probabil nu vor mai reveni la ore odată cu începutul anului şcolar, dacă autorităţile de la Chişinău nu vor întreprinde măsuri, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Potrivit fostului director al liceului, regimul de la Tiraspol a refuzat înregistrarea instituţiei de învăţământ Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, suspendându-i activitatea pe un termen de cel puţin trei luni.

În acelaşi timp, vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, dă asigurări că în această săptămână problema va fi rezolvată.

Ion Iovcev a fost eliberat din funcţia de director al Liceului „Lucian Blaga” în data de 22 iunie, în baza unui ordin semnat de fosta ministră a Educaţiei Liliana Pogolşa.

Fostul director susţine că acţiunile regimului de la Tiraspol urmăresc scopul de a obţine de la autorităţile de la Chişinău anumite cedări.

„Eu i-am preîntâmpinat pe foştii guvernanţi, pe fosta ministră a Educaţiei şi le-am spus că vor fi mari probleme după ce a fost ordinul de demisie a mea, fiindcă eu foarte bine ştiu ce este în Tiraspol şi, folosindu-se de aceste momente, cei din Tiraspol au început să facă ceea ce făceau şi mai înainte în momentele critice. Acum, în legătură cu noua guvernare, iarăşi au găsit veriga slabă: Liceul „Lucian Blaga”.

Am spus-o şi o spun şi acum: Liceul „Lucian Blaga” este ostatic în Tiraspol şi eu nu cred că liceul va fi închis, dar se fac anumite presiuni acum ca să primească iarăşi ceva de la Chişinău”, a declarat fostul director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev.  

Avocatul poporului, Maia Bănărescu, spune că în aşa mod se încalcă drept fundamental la educaţie. Ombudsmanul consideră că refuzul înregistrării Liceul Teoretic „Lucian Blaga” va leza substanţial dreptul la educaţie al elevilor care frecventează această instituţie şi nu va permite încadrarea acestora în procesul educaţional în noul an şcolar 2021 - 2022.

„Dacă în termen de trei luni nu se perfectează actele corect, atunci în general, acum este sistată activitatea, dar este riscul în trei luni să se şteargă din registru în general liceul.

Eu cred  că autorităţile noastre au diligenţa să scoată problema în cel mai scurt timp să asigure accesul copiilor la educaţie, că astfel este o încălcare flagrantă a dreptului la educaţie al copiilor”, a declarat Maia Bănărescu, avocata poporului..

Şi Asociaţia Promo-LEX constată în acţiunile Tiraspolului o încălcare gravă a dreptului la educaţie. Organizaţia face un apel către autorităţile constituţionale de la Chişinău să-şi consolideze eforturile pentru asigurarea funcţionalităţii Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.

„Există o presiune din partea regimului de la Tiraspol, în special a Liceului „Lucian Blaga”, pentru că este un liceu chiar în inima regiunii transnistrene sau a teritoriului controlat de regimul de la Tiraspol.

Presiunile împotriva acestui liceu, administraţiei, copiilor şi părinţilor întotdeauna a fost într-un mod mai special. Curtea Europeană în 2012 a constatat că aceste instituţii sunt instituţii de stat ale Republici Moldova”, a declarat Ion Manole, preşedintele Promo-LEX.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, dă asigurări că în această săptămână problema va fi soluţionată.

„Pentru noi este o prioritate absolută. Eu pot să vă asigur că guvernul se ocupă de reglementarea acestei probleme.

Noi întreprindem toate măsurile, utilizăm toate mecanismele existente şi disponibile pentru noi ca să rezolvăm această problemă. Dreptul la învăţământ al copiilor pentru noi este o line roşie şi este o prioritate absolută.

Liceul „Lucian Blaga” trebuie să fie în stare să-şi reia activitatea cât mai curând posibil”, a declarat Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Contactaţi de Moldova 1, niciun responsabil din cadrul Ministerul Educaţiei nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacţie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării