main logo
6893

Usatîi: Statul a îngropat păcura. Termoelectrica: Speculații

Un nou scandal legat de SA Termoelectrica. Liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, acuză administrația companiei că ar fi procurat din banii publici păcură scumpă, dar de calitate proastă, pe care au fost nevoiți să o îngroape la propriu. La scurt timp, Termoelectrica a venit cu o reacție și a menționat că video-ul prezentat de Usatîi ar fi din 2015.

Usatîi: Statul a îngropat păcura. Termoelectrica: Speculații

Usatîi susține că licitația de procurare a păcurii a fost trucată în 2022, la indicațiile vicepremierului de atunci, Andrei Spînu. Astfel, tenderul a fost câștigat de o companie proaspăt înființată, Oil Platform, care a procurat păcura de calitate proastă, transmite Știri.md.

În cadrul unei conferințe de presă, Renato Usatîi a declarat că Compania Oil Platform, care nu avea nicio experiență, a câștigat licitațiile lui Andrei Spînu și a adus în R. Moldova cea mai scumpă păcură de cea mai proastă calitate.

„Fratele acestei persoane care a deschis firma, dl Cojocaru, era persoana care lui Spînu i-o vândut casa și i-a rămas dator cu 400 mii euro și tot această persoană cu câteva luni înainte de licitație a înregistrat firma”, susține Usatîi.

Potrivit lui Usatîi, utilajele de la Termoelectrica au fost distruse anume pentru că păcura era de calitate proastă. Usatîi declară că informațiile despre păcura îngropată i-au fost confirmate de mai mulți angajați ai SA Termoelectrica, dar care au dorit să le fie păstrat anonimatul.

„Iată documentul de la Termoelectrica în care se spune că păcura M40 (n.r. păcură procurată de Oil Platform) era amestecată cu M100 (n.r. păcură de calitate bună, păstrată în rezerva de stat) și era scris ce probleme a cauzat această păcură procurată de Spînu pentru Termoelectric”, a spus Renato Usatîi.

De asemenea, Termoelectrica a venit cu o reacție și a declarat că pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, inclusiv din momentul recepționării păcurii, până astăzi nu a avut loc deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii.

Potrivit companiei, filmarea pe care a prezentato Renato Usatîi, poate fi de la un incident din 2015, când s-au scurs în sol o cantitate de păcură.

„În perioada din 02 decembrie 2021 și până în prezent nu au fost organizate gropi pentru stocarea păcurei avarieri,  doar în noiembrie 2022 s-a înlăturat o fisură pe conducta de condens. Menționăm că pe perioada sezonului de încălzire în procesul tehnologic au fost utilizate 2 rezervoare de păcură, celelalte 2 rezervoare, vechi de peste 45 de ani, sunt neconforme și nefuncționale” se arată în reacția companiei.

Termoelectrica informează că pe parcursul sezonului de termoficare 2022-2023 au fost efectuate controale inopinate din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Protecția Mediului, privind controlul asupra respectării normativelor de poluanți în aerul atmosferic prin prelevarea probelor de aer.

În cadrul acestor verificări s-a stabilit că Termoelectrica a ținut evidența permanentă a compoziției, calității și cantității emisiilor de poluanți în atmosferă prin notificările din registru a investigațiilor ecologice de la secția de cazane și turbine. Depășiri ale emisiilor admisibile nu au fost constatate la indicatorii analizați: CO, NO2 și SO2, ca și în cadrul investigațiilor de laborator efectuate de o companie contractată.

Totodată, Laboratorul de Referință al Agenției de Mediu au fost prelevate probe de aer în vederea respectării condițiilor de mediu, iar raportul de încercări nu denotă depășiri a emisiilor limite admisibile.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării