main logo
13268

Universitățile din R. Moldova cu cele mai scumpe taxe de studii

Sesiunea de admitere la universitățile din R. Moldova s-a încheiat, iar viitorii studenți fie vor beneficia de studii la buget, fie vor trebui să achite o taxă de școlarizare. În 2024, taxele de studii s-au majorat semnificativ la unele universități. De exemplu, studenții unor facultăți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) și de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) vor achita cu peste zece mii de lei mai mult pe an, față de anul 2023.

Universitățile din R. Moldova cu cele mai scumpe taxe de studiiImagine simbol

În acest context, Agora.md a analizat site-urile instituțiilor de învățământ superior și a realizat topul celor mai scumpe universități din R. Moldova, transmite Știri.md.

În 2024, candidații la admitere au avut posibilitatea să depună actele la 16 universități din R. Moldova: 12 publice și patru private. Agora a realizat un top 10 al celor mai scumpe universități din R. Moldova, în dependență de mărimea taxelor de studii pentru studenții autohtoni.

1. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) - Stomatologie

În anul de studii 2024-2025, cel mai scump contract de studii din R. Moldova este la USMF. Este vorba despre specialitatea Stomatologie, unde taxa anuală este de 55.000 de lei, cu aproape 13.000 de lei mai scumpă decât în 2023.

Următoarele în top sunt specialitățile Medicină și Optometrie (studii integrate și de licență), unde studenții trebuie să plătească anual 33.000 de lei.

În privința studiilor de master la USMF, cel mai scump contract este la specialitatea Optometrie clinică - 32.000 de lei, iar pe locul doi este la Management în sănătate publică - 25.000 de lei.

2. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) - Canto academic

În prezent, cea mai scumpă taxă de studii de la AMTAP este la Facultatea Artă Muzicală, specialitatea Canto academic, care costă 51.700 de lei, cu peste 10.000 de lei mai mult față de anul trecut.

Citește tot articolul pe agora.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării