main logo
1768

Uniunea Scriitorilor cere adoptarea unei legi a lustrației: Reformele pot suferi

Uniunea Scriitorilor din Moldova cere Parlamentului și Președinției adoptarea unei legi a lustrației. Potrivit unei scrisori adresate președintei, Maia Sandu, și președintelui Parlamentului, Igor Grosu, „în lipsa unei legi a lustrației, eficiența reformelor ar putea avea de suferit, iar cursul european periclitat”.

Uniunea Scriitorilor cere adoptarea unei legi a lustrației

Totodată, aceștia menționează că mai multe țări precum România, Polonia, Ungaria ș.a, votând legea lustrației „s-au putut debarasa de trecutul lor comunist și au reușit să se integreze în UE”, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

„Consiliul Uniunii Scriitorilor salută și sprijină programul de reforme și de eradicare a corupției, cursul de integrare europeană, anunțate de guvernarea PAS. În spiritul acestor schimbări fundamentale, considerăm necesară adoptarea unei legi a lustrației, așa cum au făcut toate țările din fostul lagăr socialist care au aderat la Uniunea Europeană. În lipsa unei legi a lustrației, eficiența reformelor ar putea avea de suferit, iar cursul european periclitat, ținând cont de contextul geopolitic de confruntare între est și vest, de războiul hibrid pe care îl poartă moștenitoarea URSS cu vecinii său pentru restabilirea sferei sale de influență. Votând Legea Lustrației, România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria s-au putut debarasa de trecutul lor comunist și au reușit să se integreze în Uniunea Europeană.

În istoria noastră recentă există destule momente care ridică semne de întrebare privitor la loialitatea unor responsabili, dacă nu cumva unii dintre ei au lucrat și mai lucrează pentru interesele unui alt stat, sabotând cursul european al Republicii Moldova. E vorba despre războiul moldo-rus de pe Nistru, în 1992, despre evenimentele din 7 aprilie 2009, când a fost nimicită Declarația de Independență, și chiar despre furtul miliardului din sistemul bancar, compromițând imaginea Republicii Moldova în lume. Cine sunt persoanele care au trădat interesele patriei lor? Până și lupta cu corupția pare a fi o fantasmă atâta timp cât Legea Lustrației nu a fost adoptată și promulgată, cât nu sunt identificați cei care au fost în serviciul KGB, inclusiv în funcția de poliție politică. Șantajabili, ei pot îndeplini comenzi străine, în detrimentul societății și al statului”, se menționează în declarația.

Reprezentanții USM spun că adoptarea legii lustrației a permis României să creeze DNA și să lupte în mod real cu marea corupție, iar adoptarea legii lustrației ar permite și țării noastre să se apropie de Uniunea Europeană, „scăpând de un trecut monstruos”.

„Legea Lustrației nu este o lege a răzbunării, ci o reparație morală a societății noastre. Vrem să ne cunoaștem nu doar eroii, ci și trădătorii. Pentru că atunci când nu-i știm aceștia se pot deghiza în patrioți și să lucreze contra interesului nostru național”, mai scrie în declarație.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării