main logo
441

Uniunea Europeană va continua să susțină Moldova în domeniul mediului

Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin ţărilor Parteneriatului Estic, inclusiv Moldovei, pentru modernizarea economiilor, cu accent pe acţiuni în domeniul mediului, economiei circulare şi climei pentru a reduce emisiile de gaze.

UE va continua să susțină Moldova în domeniul mediului

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul reprezentanţei UE în Moldova, acest subiect a fost discutat în ajun la Luxemburg, la cea de-a doua reuniune ministerială pe subiecte privind mediul şi schimbările climatice, organizată în comun de Comisia Europeană şi Preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene. 

UE şi ţările Parteneriatului Estic s-au întrunit pentru a trece în revistă progresul în atingerea obiectivelor şi priorităţilor stabilite în cadrul primei reuniuni ministeriale din 2016, transmite Știri.md.

Potrivit Comisarului european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, cooperarea cu ţările Parteneriatului Estic în materie de mediu este mai puternică ca niciodată.

"Au fost puse în aplicare numeroase acţiuni şi au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte legislaţia în materie de mediu. 

Trebuie întreprinse eforturi suplimentare pentru punerea în aplicare a noii legislaţii şi integrarea principiilor de mediu şi a principiilor economiei circulare în alte domenii de politică, şi am convingerea că asistenţa UE în acest domeniu va contribui la obţinerea unor rezultate concrete", a spus el.

Ministrul federal al Sustenabilităţii şi Turismului din Austria, Elisabeth Kostinger, a menţionat că reuniune ministerială comună a fost fructuoasă şi constructivă.

"De la ultima reuniune comună, care a avut loc în 2016, s-au înregistrat progrese importante în ţările din Parteneriatul Estic. 

Cu toate acestea, provocările transfrontaliere în materie de mediu şi schimbări climatice necesită în continuare atenţia noastră comună pentru a alinia dezvoltarea economică la consolidarea standardelor de mediu. 

Aşteptăm cu interes continuarea cooperării cu partenerii estici", a spus ea.

Miniştrii au reafirmat necesitatea de a acorda în continuare un loc prioritar mediului şi politicilor climatice pe agenda politică şi cea economică.

Susţinerea oferită de UE pentru ţărilor Parteneriatului Estic pentru modernizarea economiilor cu accent pe acţiuni în domeniul mediului se va realiza prin intermediul unor programe noi finanţate de UE, intitulate "EU4Environment" şi "EU4Climate".

Programul EU4Environment, cu finanţare în valoare de 19,5 mil. euro, are scopul de a ajuta ţările din Parteneriatul Estic să îşi păstreze capitalul natural şi să sporească bunăstarea populaţiei în ceea ce priveşte mediul. Programul EU4Climate, în valoare de 8 mil. euro, este conceput pentru a sprijini punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice şi a îmbunătăţi politicile şi legislaţia din domeniul schimbărilor climatice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării