main logo
540

Unii moldoveni au parcurs sute de kilometri pentru a ajunge acasă de Paști

De Paști, moldovenii revin acasă. În aceste zile, punctele de trecere a frontierei de stat înregistrează un flux mai mare de persoane, decât de obicei.

Moldovenii au parcurs sute de kilometri pentru a ajunge acasă de PaștiFoto: nordnews.md

De exemplu, la vama Sculeni, s-au format cozi. În ultimele 24 de ore, punctul vamal a fost traversat de 5000 de oameni, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

„La toate sărbătorile avem aceiași tradiție, să revenim acasă. Petrecem împreună cu părinții, buneii, rudele. N-am stat foarte mult la vamă. Sunt mașini, dar pentru că sunt cu copilul am mers pe bandă separată. Am luat păscuțe, vinuri, să ne ducem la cei dragi”, a declarat Vladimir Ciubuc.

„Să petrecem Paștele cu familia, cu părinții, cu rudele. Paștele e ceva cu mult mai profund, care ne unește pe noi ca oameni, mai ales că Moldova e o țară religioasă, ne unește toată treaba asta și ne face să ne simțim mai unici. Ne aduce la legătura aia inerentă asupra ființei noastre”, a spus Cristian Butușneanu.

Oamenii spun că din cauza restricțiilor legate de pandemia de COVID-19, nu au fost demult pe acasă, așa că le este mare dor de cei dragi.

„Suntem din București, dar venim la părinți la Ungheni de Paști. Abia așteptam să ajungem pe meleagurile Moldovei, acasă la părinți, să sărbătorim cu rudele și cu cei dragi.  Sperăm că vom sta o săptămână, pentru că nu am fost acasă demult din cauza restricțiilor”, a adăugat Vlad Mîța.

Ion Stratan s-a stabilit cu traiul în Cluj Napoca, acum patru ani. Tânărul recunoaște că din cauza programului supraîncărcat, sărbătorile de Paști sunt printre puținele ocazii când își poate revedea părinții.

„Acum am venit de sărbătorile pascale, să fiu alături de familie, să sărbătorim împreună. Am să stau până marți, azi e vineri, deci patru zile. Cam atât. E puțin, dar asta-i situația. Avem lucru, ocupație dincolo. Așa-i. Treizeci de minute de așteptare în vamă e decent, au fost perioade s-a stat mult mai mult, acum chiar e ok”, a declarat Ion Stratan.

„Vin împreună cu copiii, vin cu soția și venim să ne vedem bunicii, părinții mei și bunicii lui. Revederile astea sunt benefice pentru toți, inclusiv pentru bunici, pentru că vă dați seamă că îi văd rar. Ne vedem și noi cu rudele. Având în vedere perioada Covidului, a fost o perioadă foarte oarecum neplăcută pentru noi, pentru că noi i-am văzut o dată în an, chiar dacă eram la o distanță de 50 de km” , a precizat Vlad Dermanschi.

Iar familia Procopciuc a parcurs mai bine de 500 de km cu mașina pentru a petrece sfintele sărbători alături de cei dragi.

„E mai bine să mergem noi în Moldova, decât să vină părinții noștri, pentru că aici se simte spiritul. De sărbători toate drumurile duc acasă.  În România nu este lege ca să trecem fără rând, iar în R. Moldova este lege și putem trece pe la corpul diplomatic dacă avem copii mici. E o lege foarte bună”,  a spus Eugenia Procopciuc.

Angajații Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră au întreprins mai multe măsuri pentru a facilita traversarea frontierei.

„Conducerea Poliției de Frontieră a instituit anumite măsuri menite să contribuie la fluidizarea circulației transfrontaliere și anume: S-a suplimentat numărul polițiștilor de frontieră, s-au deschis piste suplimentare, la necesitate se aplică și procedura revers, adică dacă pistele pentru ieșirea din țară sunt libere, atunci traficul este direcționat pe aceste piste”, a conchis Mariana Gasnaș, ofițera de presă a Direcției regionale VEST a Poliției de Frontieră.

În ultimele cinci zile, în Republica Moldova au intrat peste 100 de mii de persoane.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării