main logo
1006

Unicul monument al lui Gagarin s-a păstrat în raionul Orhei

În anii 70, Iurii Gagarin era unul din cei mai importanți oameni de pe planetă. În cinstea lui oamenii își numeau copii și dădeau denumire străzilor. Cu toate acestea, acum în Moldova a rămas un singur monument în cinstea primului cosmonaut.

Unicul monument al lui Gagarin s-a păstrat în raionul OrheiUnicul monument al lui Gagarin s-a păstrat în raionul Orhei

Acesta se află în satul Berezlogi, raionul Orhei. Cine este cel care a venit cu ideea de a construi monumentul și în ce stare este el acum, aflați în continuare, transmite Știri.md cu referire la orheitv.md

În anul 1969, în raionul Orhei s-a hotărât să se unească două colhozuri. Și cum în acele timpuri Iuri Gagarin era cel mai văzut om atât în URSS cât și în întreaga lume, noul colhoz a primit numele primului cosmonaut. Mai apoi, însă, după ce atitudinea față de Uniune Sovietică s-a schimbat, monumentele au început să fie distruse.

”Știți, în anii 90, erau vremuri grele pentru toți. Spuneau că susținem politica rusă, dar noi am rezistat. Oamenii nu au nimic împotrivă. Gagarin e primul cosmonaut, toată lumea îl știe. ” a spus Andrei Globa.

Acum 7 ani, cu ajutorul Ambasadei Rusiei la Chișinău, a fost restaurat memorialul în cinstea eroilor celui de-al doilea război mondial, iar cu această ocazie și bustul lui Gagarin. În satul Berezlogi din Republica Moldova, unde se află acest ultim monument al lui Gagarin, data de 12 aprilie o țin minte toți sătenii.

”Asta e prima zi când Gagarin a zburat în cosmos.  Odată, aici a fost și fiica lui Gagarin.”

Au trecut 58 de ani de când primul om a zburat în cosmos, iar la unicul monument al lui Gagarin, din Republica moldova, care s-a păstrat până în zilele noastre, se vor depune flori.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării