main logo
1671

Unian: Omuleții verzi au trecut Nistrul. Reacția Ambasadei Ucrainei

Omuleții verzi au trecut Nistrul. Astfel au ttitrat jurnaliștii ucraineni de la Unian faptul că soldații ruși dislocați în stânga Nistrului au participat la exercițile militare care includeau forțarea râului cu blindate.

Omuleții verzi au trecut Nistrul. Reacția Ambasadei Ucrainei

Totodată, Ambasada Ucrainei în Republica Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la acțiunile provocatoare ale Federației Ruse cu privire la încălcarea regimului zonei de securitate a regiunii transnistrene, în special a exploatării neautorizate a Grupului operațional al forțelor rusești pe râul Nistru în perioada 14-15 august, relatează Știri.md cu referire la centrul de presă al misiunii diplomatice. 

"Nerespectarea de către Rusia a prevederilor acordului de încetare a luptelor din 21.07.1992, care determină regimul funcționării Zonei de Securitate, precum și neîndeplinirea obligațiilor, subminează încrederea între participanții la procesul de negociere și continuă să escaladeze tensiunile din regiune", se arată în declarație.

"Aceste acțiuni ale Rusiei confirmă încă o dată necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu deciziile summitului OSCE la Istanbul din 1999", a adăugat ambasada.

Pe 13 august, site-ul oficial al districtului militar occidental al Rusiei a raportat că Grupul operațional al forțelor ruse staționate în regiunea transnistreană a pregătit vehicule blindate de luptă pentru posibile exerciții cu trecerea barierelor de apă.

În dimineața zilei de 14 august, vehiculele blindate și camioanele militare fără plăcuțe de înmatriculare și insigne au fost plasate pe malul stâng al Nistrului, în apropierea plajei din satul Târnăuca, raionul Slobozia și la podul pietonal peste râul Nistru de la Tiraspol.

Forțele moldovenești și OSCE nu au avut permisiunea de a intra pe aceste teritorii. După cum a declarat ministrul apărării moldovean Eugen Sturza, Rusia a venit cu acțiuni provocatoare împotriva Moldovei.

În conformitate cu Acordul privind principiile soluționării pașnice a conflictului armat de pe Nistru, semnat în 1992 la Moscova, în zona de securitate (peste 200 km de-a lungul râului), au fost plasate posturile forțelor de menținere a păcii din Rusia, Moldova și Transnistria.
Mai târziu, sa format Comisia mixtă de control, care a inclus reprezentanți ai Transnistriei, ai Moldovei, ai Rusiei, ai Ucrainei și ai OSCE, comandamentului militar comun, ai personalului comun, ai forțelor comune de menținere a păcii și ai personalului militar al observatorilor. 

Efectuarea exercițiilor militare în zona de securitate necesită permisiunea CCM, care în acest caz nu a fost cerută, spune OSCE.

Potrivit presei, "președintele" Transnistriei nerecunoscute, Vadim Krasnoselsky, în conversații private se plânge că Rusia este nemulțumită de reintegrarea sporită a regiunii cu Moldova.

În ultimii ani s-au înregistrat numeroase schimbări în relațiile dintre Republica Moldova și republica nerecunoscută: a fost restaurată comunicarea telefonică și legătura feroviară dintre Chișinău și Tiraspol, Chișinăul a început să recunoască diplomele Universității de Stat din Transnistria, agricultorii moldoveni lucrează din nou la terenurile din apropierea orașului Dubăsari, zona de comerț liber cu UE sa răspândit și în Transnistria, pentru că PMR a devenit parte a acordului de asociere a Moldovei cu UE și a comerțuli liber cu Uniunea Europeană.

Amintim că pe teritoriul regiunii transnistrene se află mai mulți de 1.500 de militari din Rusia și peste 20.000 de tone de muniții și bombe sunt depozitate în depozitele militare din satul Kolbasna din raionul Râbnița.

Parlamentul moldovean a adoptat o declarație prin care solicită retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Transnistriei nerecunoscute iar pe 22 iunie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării