main logo
788

UNESCO va promova zona turistică Orheiul Vechi

În cadrul vizitei de lucru la Paris, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a avut astăzi întrevederi cu Mechtild Rössler, director general adjunct pentru Cultură al UNESCO, directorul Centrului Patrimoniului Mondial și cu Firmin Edouard Matoko, director general adjunct pentru Educație al UNESCO.

UNESCO va promova zona turistică Orheiul VechiUNESCO va promova zona turistică Orheiul Vechi

În cadrul discuțiilor, oficialii au efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual și perspectivele de dezvoltare a cooperării dintre Republica Moldova și UNESCO în domeniul protecției patrimoniului și al educației. Ministrul Monica Babuc a exprimat aprecieri pentru progresele înregistrate de țara noastră în protecția și promovarea patrimoniului cultural, menționând în particular înscrierea recentă a Mărțișorului și practicilor asociate zilei de 1 Martie în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, scrie publika.md.

Oficialul a reiterat angajamentul ferm al Guvernului Republicii Moldova de a promova Peisajul Arheologic Orheiul Vechi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, menționând că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării depune toate eforturile necesare în scopul consolidării capacității de protejare a Peisajului arheologic Orheiul Vechi. În acest sens, reprezentantul UNESCO a exprimat disponibilitatea de a acorda asistența și expertiza necesară pentru a avansa în promovarea dosarului, subliniind totodată oportunitatea organizării unei conferințe regionale la Chișinău pe tematica sitului arheologic Orheiul Vechi, cu participarea experților în domeniu din regiune și din cadrul UNESCO.

Ministrul Babuc a exprimat convingerea că industriile creative sunt un element fundamental al dezvoltării durabile a Republicii Moldova, care aduce beneficii mai multor grupuri sociale, informând interlocutorii despre deschiderea primului Hub creativ în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, menit să contribuie la dezvoltarea industriilor creative din țara noastră. La capitolul educație, oficialul a menționat procesul intens de revizuire curriculară demarat recent în vederea achiziţionării de către tineri a unor competenţe practice, debirocratizarea activității cadrelor didactice, dar și ajustarea ofertei educaţionale la necesităţile pieţii muncii prin dialog continuu şi eficient cu mediul de afaceri, angajatorii, partenerii sociali şi alţi factori interesaţi.

La rândul său, Mechtild Rössler și Firmin Edouard Matoko au apreciat înalt progresele înregistrate de Republica Moldova în promovarea patrimoniului său cultural imaterial în Listele reprezentative UNESCO și măsurile întreprinse pentru redresarea sistemului educațional, astfel încât pedagogii din Republica Moldova să-și recapete prestigiul, iar școala să redevină o instituție prietenoasă copilului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării