main logo
389

UNESCO avertizează: Veneția e în pericol din cauza vaselor de croazieră

Veneția ar putea fi pusă pe lista orașelor aflate în pericol, dacă orașul nu interzice permanent vasele de croazieră care acostează acolo. UNESCO a anunțat că va discuta problema luna viitoare, iar dacă măsura va fi aprobată, agenția ar putea cere guvernului italian să ia măsuri până în luna februarie.

UNESCO avertizează: Veneția e în pericol din cauza vaselor de croazieră

UNESCO a avertizat că supraviețuirea Veneției va fi pusă în pericol dacă orașul nu va interzice permanent navele de croazieră, scrie The Guardian, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

La începutul lunii iunie, venețienii au fost luați prin surprindere când o navă de croazieră a navigat în oraș pentru prima dată de când a început pandemia, în ciuda unui anunț din partea guvernului italian că navele vor fi interzise din centrul istoric.

În aprilie, guvernul italian a decis că navele de croazieră și cargo nu mai au voie să intre în centrul istoric al Veneției, ci să acosteze în apropiere. Interdicția va intra însă în vigoare odată cu finalizarea terminalelor din afara lagunei, dar încă nu a fost lansată o licitație pentru construcția lor. O parte din trafic ar putea fi redirecționată către un port din apropiere începând cu anul viitor.

Între timp, singura modalitate prin care navele pot intra în Veneția este prin canalul Giudecca, unde în iunie 2019 o navă cu 13 punți operată de MSC s-a prăbușit într-un debarcader și o barcă turistică, rănind cinci persoane.

„Este nevoie urgent de o soluție pe termen lung”, a transmis UNESCO. „O soluție care va împiedica accesul total la lagună, redirecționându-le către alte porturi din zonă.”

"Din păcate, decizia UNESCO a fost în aer de ceva timp", a spus ministrul italian al culturii, Dario Franceschini.

„Punerea Veneției pe lista orașelor aflate în pericol ar fi o problemă serioasă pentru țara noastră și nu mai este timp de pierdut. Un pas important a fost deja făcut cu ultimul decret, dar trebuie să facem mai mult și să interzicem imediat trecerea navelor mari în canalul Giudecca ”, a spus el.

Vedete precum Mick Jagger și Tilda Swinton, au semnat recent o scrisoare prin care cerea Romei să ia măsuri urgente pentru a proteja Veneția.

Și Budapesta ar putea fi plasate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol

Și Budapesta ar putea fi plasate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol, în timp ce portul comercial din Liverpool (Liverpool Maritime Mercantile City) ar putea pierde listarea în Patrimoniului Mondial, din cauza dezvoltării sale prea rapide, potrivit UNESCO. La Budapesta, malurile Dunării şi cartierul castelului Buda sunt în special vizate. În cauză: demolările "inoportune" şi reconstrucţiile la scară largă, în special de clădiri înalte care denaturează aceste locuri istorice, potrivit Agerpres.

Marea Barieră de Corali este ameninţată cu aceeaşi soartă din cauza degradării sale cauzate de schimbările climatice.

În ceea ce priveşte portul comercial din Liverpool, decizia UNESCO ar putea fi şi mai dură, deoarece implică eliminarea completă a sitului de pe lista Patrimoniului Mondial.

Marele proiect de dezvoltare al docurilor din oraşul Beatles-ilor, numit "Liverpool Waters", ar avea un impact profund negativ, în special pentru clădirile istorice, potrivit UNESCO.

În pofida avertismentelor repetate din partea UNESCO, dezvoltarea acestui proiect nu a fost încetinită.

Primarul din Liverpool, Steve Rotheram, a regretat această recomandare a UNESCO. „Este profund dezamăgitor. Suntem mândri de istoria noastră, dar patrimoniul nostru este o parte vitală a revitalizării oraşului”, a declarat el într-un comunicat postat pe social media. „Solicit (UNESCO) să accepte invitaţia noastră de a veni să viziteze oraşul, mai degrabă decât să ia decizia în jurul unei mese de cealaltă parte a planetei”, a adăugat el.

Un alt sit ameninţat cu aceeaşi sancţiune este Rezervaţia Naturală Selous din Tanzania, ca urmare a braconajului masiv.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării