main logo
791

Un vas de croazieră poluează la fel de mult ca un milion de mașini

Nivelul de poluare la bordul unei nave de croazieră este mai ridicat decât în unele dintre cele mai poluate orașe din lume, potrivit unei investigații făcute de postul de televiziune britanic Channel 4.

Un vas de croazieră poluează la fel de mult ca un milion de mașini

Investigația, făcută sub acoperire, a arătat cât de mare este poluarea cu „particule ultra-fine” din aerul aflat în interiorul și exteriorul unei nave. Particulele măsurate sunt emanate de motoarele navei de croazieră, scrie The Independent. Măsurătorile au fost făcute la bordul navei Oceana, a companiei P&O Cruises, care poate acomoda peste 2.000 de pasageri. Dispozitivele speciale au arătat că aerul avea circa 84.000 de particule ultra-fine per centimetrul cubic de aer, în timp ce lângă coșurile de fum ale navei se înregistrau 226.000 de particule ultra-fine per centimetrul pătrat, transmite Ştiri.md cu referire la libertatea.ro

Astfel, măsurătorile indică că poluarea este de două ori mai mare decât în centrul Londrei și asemănătoare cu cea din orașe precum Shanghai și Delhi. 

„Expunerea scurtă la aceste particule poate cauza simptome respiratorii. Oamenii cu astm ar putea avea dificultăți în respirație, la fel și în cazul celor cu probleme cardiovasculare”, a spus doctorul Matthew Loxham. 

„Navele de croazieră nu emit numai gaze toxice, ci și oxizi de sulf și oxizi de nitrogen. Într-o zi, o navă emite atât de multe particule ultra-fine precum un milion de mașini. Așadar, 30 de nave pot polua la fel de mult ca toate mașinile din Marea Britanie”, arată și Daniel Rieger, membru în asociația germană de mediu NABU.

După investigație, compania P&O Cruises a răspuns prin intermediul unui comunicat de presă: „Începând cu 2005 am redus consumul de carburanți cu 28%, ceea ce înseamnă și o reducere a poluării”. Totodată, nava Oceana va fi echipată cu filtre de gaz. 

Aproximativ două milioane de oameni din Marea Britanie călătoresc anual cu nave de croazieră. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării