main logo
10637

Un tânăr din Moldova, asistent universitar în Germania: Cum i-a reușit

Daniel Antoci este un tânăr din Republica Moldova care învață la Universitatea de Studii Europene Viadrina, Frankfurt, Germania. Anii lui de studenție sunt marcați nu doar de experiența de peste hotare, dar și de o oportunitate curioasă care i s-a oferit chiar din anul II. Mai exact, i s-a propus să fie tutore pentru orele de matematică, iar ulterior asistent de catedră.

Un tânăr din Moldova, asistent universitar în Germania: Cum i-a reușitDaniel Antoci/Foto: Diez.md

Daniel spune că visa să intre la studii la universitatea din Germania încă de la gimnaziu. Acesta a început să învețe limba germană și tot atunci lui i s-a propus să participe la concursul anual de eseuri organizat de către Ambasada Germaniei de la Chișinău, transmite Știri.md, cu referire la diez.md. 

În 2019 a ajuns la Universitatea de Studii Europene Viadrina și a înțeles că își dorește să facă studiile de licență acolo. Daniel a decis să urmeze programul International Business Administration (IBA). Programul său este proiectat pentru șase semestre. În cadrul primelor trei semestre a studiat obiecte de bază precum matematica, economia și contabilitatea, iar ulterior a avut posibilitatea să se  specializeze pe maximum trei domenii pe care i le oferă universitatea. Daniel și-a ales Finanțe și Bănci, Metode Cantitative și Contabilitate.

Tânărul povestește că perioada de adaptare nu a fost ușoară. Primul an a fost mai dificil din mai multe cauze. El susține că o mare parte din timp el o acorda studierii obiectelor fundamentale și, din acest motiv el socializa mai puțin cu alți tineri. Totuși, spre finalul anului de studii, el și-a făcut prieteni. Și limba germană era o barieră care încetinea procesul de integrare și de adaptare. 

De cum a început facultatea, Daniel spune că a fost impresionat și încântat de profesori universitari, de modalitățile de predare, de conținuturi. Astfel, a reușit să se implice în diverse activități atât la ore, cât și în afara lor și să fie evaluat cu calificative înalte. În al treilea semestru universitar, un profesor i-a propus lui Daniel să predea seminare la matematică. Tânărul s-a angajat pe post de tutore la orele de matematică și a predat acest obiect un semestru.

„Este destul de complicat să obții un post de profesor în Germania”

Tânărul spune că niciodată nu s-a gândit că i se va oferi oportunitatea să predea, fiind student la licență. După absolvire, și-ar dori să lucreze o perioadă în domeniul privat pentru a acumula experiența necesară și apoi probabil să se întoarcă la universitate. Acesta susține că este destul de complicat să obții un post de profesor în Germania, fiind că sunt puține locuri libere. 

Daniel spune că, odată ce va fi pregătit din punct de vedere personal, dar și profesional, se va întoarce în Republica Moldova. Aici sunt multe lucruri importante pentru el, cum ar fi familia, prietenii, dar și amintirile.

Foto: Diez.md

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării