main logo
532

Un stejar secular din Chişinău a fost salvat de la pieire. Arborele era ameninţat de o ciupercă parazită

Un stejar secular de pe teritoriul Spitalului de Psihiatrie din Chişinău a fost salvat de la pieire. Ploile şi temperaturile înalte din ultima perioadă au favorizat apariţia pe frunzele acestuia a unei ciuperci.

Un stejar din Chişinău, salvat. Era ameninţat de o ciupercă parazităUn stejar din Chişinău, salvat. Era ameninţat de o ciupercă parazită

Angajaţii instituţiei i-au sesizat pe responsabilii de la Spaţii Verzi, care au stropit copacul cu o soluţie specială contra dăunătorilor, transmite Știri.md, cu referire la Publika.md

Acest stejar pedunculat are o înălţime de peste 20 de metri şi un diametru al tulpinii de 75 de centimetri. 

"Tratăm frunzele cu preparate speciale, insecticide care distrug ciuperca respectivă. Trebuie să-l aduce într-o stare satisfăcătoare. Nu poate fi tăiat", a spus Maria Policova, maistru superior, Spaţii Verzi.

"Dacă unul s-a îmbolnăvit, prin vânt se poate răspândi şi la alţi pomi. Tot timpul a fost frumos, verde. Important să stopăm boala la timp. Să nu permitem extinderea ei", a declarat Petru Groza, inginer Spaţii Verzi, Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Pe teritoriul spitalului mai sunt doi copaci protejaţi prin lege, un stejar şi un platan. A fost stropit şi unul dintre ei, pentru a preveni îmbolnăvirea. 

Angajaţii spun că aceşti copaci-monument sunt o carte de vizită a spitalului. 

"Spitalul are grijă de fauna care ne înconjoară. Totul se face pentru pacienţi. Este un parc foarte frumos şi amenajat", a menţionat Ala Burzacovschi, asistentă medicală, Secţia Psihiatrie.

"Ei sunt foarte importanţi pentru botaniști, pentru biologi şi pentru cercetările ştiinţifice. Au un aspect destul de frumos şi semeţ", a spus Galina Leahu, şef adjunct Spaţii Verzi. 

În ţară sunt în total aproximativ 100 de arbori protejaţi prin lege.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării