main logo
401

Un spectacol inedit, adus din Berlin, se joacă la Chișinău

Spectacol de teatru care se joacă în plină stradă, iar spectatorii sunt… actorii principali. Este vorba de un nou gen de teatru, care a ajuns și la Chișinău datorită unui grup de tineri creativi.

Un spectacol inedit, adus din Berlin, se joacă la Chișinău

Spectatorii poartă căști, prin intermediul cărora sunt îndrumați să facă anumite acțiuni. Echipa de teatru a muncit un an, pentru a aduce acest spectacol din Berlin la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Cum se desfășoară acest nou gen de artă, aflăm din reportajul Anei Sârbu.

Anume așa începe spectacolul „Promenade” – într-un cimitr din capitală. Iar spectatorii sunt actorii propriu-ziși.

„Promenade” nu este un spectacol cu care ne-am obișnuit la Chișinău, face parte din categoria unui nou gen de teatru – site specific art. Totuși, regulile rămân aceleași – spectatorii nu comunică între ei, iar echipa TV8 a fost nevoită să vorbească în șoaptă pentru a nu face gălăgie în timpul spectacolului.

Rusanda Curcă, producător: "Spectacolul are loc în oraș și nu într-o sală de teatru, este genul „specific locului” când orașul sau locația joacă rolul de scenografie. Nu este vorba că mergi pur și simplu pe drum, dar tot ce te înconjoară relaționezi cu totul."

Spectacolul este un proiect creat de o companie teatrală din Germania, dar care a fost adaptat vieții cotidiene din țara noastră.

Sava Cebotari, regizor: "Ei au o dramaturgie cumva fixă în toate orașele, dar pentru că se schimbă locația  50 la sută din dramaturgie a dictat anume orașul Chișinău, locațiile. Ca să-l aducem, ca timp ne-a luat aproximativ un an. Spectacolul durează două ore și se desfășoară în câteva locații din capitală. La final, spectatorii au rămas impresionați de spectacol și au relaționat cu rolul de a fi actori.

Comparativ cu celelalte, unde te așezi pe scaun și stai, aici ești implicat, ești nevoit să gândești. Emoții pozitive, dar adevărata impresie cred că o să fie pe urmă, am multe de analizat. Mi-a trezit niște întrebări foarte metafizice, adică a fost pentru mine un rezumat foarte bun la toate întrebările esențiale, pe care fiecare om trebuie să și le pună în viața lui".

Iar unii nu sunt pentru prima oară la acest spectacol.

"Sunt la acest spectacol pentru a doua oară, prima dată am primit așa o plăcere că parcă zburam."

Printre spectatori au fost prezenți și turiști de peste hotarele țării.

"Mie mi-a plăcut foarte mult. Eu am mai participat la astfel de spectacole emersive. Nu sunt din Chișinău și este foarte interesant să văd orașul prin perspectiva unui teatru."

"Este un pic magic, este profund, filozofic. Este o călătorie prin viață și moarte. Este frumos."

Spectacolul „Promenade” se joacă în peste 50 de țări ale lumii, iar biletul costă 250 de lei la Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării