main logo
498

Un savant japonez a devenit membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei

Profesorului Hidenori Mimura, director al Institutului de Cercetări în Electronică de la Universitatea din Shizuoka, Japonia, i-au fost înmânate astăzi însemnele de membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.

Un savant japonez, membru de onoare al Academiei de Științe a MoldoveiUn savant japonez, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei

Evenimentul a avut loc în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a VI-a Conferințe Internaționale ”Telecomunicații, Electronică și Informatică", în Sala de festivități a Universității Tehnice a Moldovei, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Solicitat de agenție, prim-vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu a menționat că profesorul Hidenori Mimura colaborează cu savanții din R. Moldova de circa 20 de ani, iar din 2011 vine practic în fiecare an în Republica Moldova, participă la conferințe, la școlile de vară-toamnă. 

„În 2015 a adus la școala de vară moldo-japoneză șapte studenți din țara sa. Savantul nipon este specialist în dispozitive de nanoelectronică, autor a sute de articole şi rapoarte ştiinţifice, precum şi al mai multor patente”, a subliniat academicianul Ion Tighineanu.

Prezent la eveniment, Masanobu Yoshii, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în R. Moldova, a afirmat că relațiile de cooperare dintre cele două țări au cunoscut în ultimul timp o dezvoltare aprofundată. ”Mă bucur să asist la acest eveniment important pentru noi. Japonia este o țară foarte dezvoltată. Colaborarea savanților moldoveni și celor japonezi, implementarea tehnologiilor noi vor contribui la dezvoltarea Republicii Moldova”, a accentuat oficialul nipon.

Conform programului conferinței, imediat după ceremonia de înmânare, profesorul Mimura a prezentat un raport.

Recomandarea privind alegerea în calitate de membru de onoare al AȘM a profesorului Hidenori Mimura, director al Institutului de Cercetări în Electronică al Universității Shizuoka, Japonia, a fost aprobată  unanim, la Adunarea Generală a AȘM din 27 aprilie 2018. 

În 2016 savantul nipon a fost distins cu Medalia jubiliară „70 de ani de la crearea primelor instituţii de cercetare care au stat la baza fondării Academiei de Ştiinţe a Moldovei”. Profesorul Hidenori Mimura este primul reprezentant al Ţării Soarelui Răsare, ales membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării