main logo
664

Un sat din raionul Ialoveni, supravegheat video

Camerele video cuceresc și statele Moldovei. Puhoi, localitate din raionul Ialoveni, este supravegheat de 15 camere, care surprind tot ce mișcă atât pe timp de zi, cât și noaptea.

Un sat din raionul Ialoveni, supravegheat video

Acestea monitorizează centrul satului, grădinițele, ajungând chiar și în cimitir. Ideea îi aparține primarului satului, tot el cel care le urmărește, după ce mai multe terenuri de joacă sau alte bunuri publice fuseseră distruse de persoane necunoscute. 

Părerile sătenilor se împart în două, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Deși se declară intimidați puțin, unii se bucură că sunt supravegheați, alții însă considera că este o spălare de bani.

„Astfel de camere au fost instalate în satul Puhoi, din raionul Ialoveni. Unii locatari zic că este o metodă bună de monitorizare a faptelor ilegale, pe când alții zic că nu aduc nici un folos”, Kardo Sharifi, reporter TV8.

Camerele păzesc locurile cu cel mai mare flux de oameni: în parcurile publice, în curtea școlii, pe terenurile de joacă, pe strada principală, lângă cele grădinițe, iar câteva au fost puse chiar și în cimitir.

„Super, extraordinar este în primul rând o pază, așa că foarte super, orice mișcare tot se vede”.

„E foarte bun, chiar îmi place, și cu atât e mustră conștiința ca să nu fac acest rău în ziua de azi”.

„E metodă bună, poate oleacă ne intimidează dar nu-i nimic strașnic, adică e ceva din viața personală, dar nu-i nimic strașnic”.

Alți săteni cred că sunt bani aruncați în vânt și care nu va aduce vreun folos.

„Vă spun când se fură ceva sau se strică ceva în sat aceste camere nu lucrează niciodată, asta e spălătură de bani acești care li-au cumpărat și acei care le vând, aceste e adevărul”.

„Propunerea mea este că, la ce ajută aceste camere, când e un polițist, care dacă nu faci cum trebuie vei fi pedepsit.”

Imaginile de pe cele 15 camere sunt vizionate, prin intermediul unei aplicații, atât la calculatorul primăriei, cât și la telefonul primarului. Petru Frunze spune că aceste înregistrări sunt stocate timp de aproape o lună și, în caz de necesitate, vor fi folosite ca probe în cazuri de furt sau vandalism.

„Aici am plantat mai mulți arbuști decorativi și, într-o noapte, practic majoritatea arbuștilor decorativi au fost distruși pentru a face rău. Și acum iarăși fără să supraveghem acest sector, iarăși, practic în cazul în care plantăm alți arbuști o să ajungem la aceeași situație, o să fie iarăși rupți de aceea am instalat aceste camere video, pentru ca să supraveghem tot ce se face în localitate, pentru a fi păstrate aceste lucruri”, Petru Frunze, primar satul Puhoi.

Primăria satului a alocat 80.000 de lei pentru instalarea a 15 camere. O inițiativă similară a fost și în 2012, când au fost montate patru camere, însă acestea nu au mai funcționat la capacitate maximă pentru că cineva le distrugea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării