main logo
947

Un rus a inventat mașina cu un cal putere. În loc de benzină, consumă ovăz

Un profesor din Rusia a inventat o mașină „cu un cal putere”, singura din lume, pretinde el.

Un rus a inventat mașina cu un cal putere

A scos motorul de la un bătrân Moskvici, i-a pus în schimb o oişte şi a înhămat singurul cal din sat, o iapă mai precis, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

În loc de volan, are hăţuri pe dreapta, „ca maşinile din străinătate!”, explică el hâtru.

Iarna la ţară, în Rusia, înseamnă de multe ori şi drumuri impracticabile pentru maşini... Ca să aibă o navetă mai uşoară, un profesor, care predă la o şcoală dintr-un sătuc din Tatarstan, a născocit ceea ce el numeşte singura „maşină cu un cal putere” din lume.

De fapt, e un Moskvici vechi, la care este înhămată, pentru tracţiune, o iapă!

Inventator „Este iapa mea, Noşka, e neagră ca pana corbului şi e singurul cal care a rămas în sat. Nu mai sunt cai la colectiv, nici în sat.”

Atelajul cu un cal putere nu are schimbător de viteze şi nici volan, că tot n-ar folosi la nimic. Şi consumă mai ales ovăz. 

Inventator: „Când am fost la Kazan am văzut trăsura ţarinei Ecaterina cea mare. Era acoperită şi avea oişte. De acolo m-am inspirat. Am cumpărat Moskvici-ul de la vecinul meu şi am căzut amândoi de acord să-i scoatem motorul, stricat de mult, şi să-i punem oişte.” De fapt, au scos cam totul din bătrânul Moskvici. Ca să poată trage Noşka mai uşor.

Inventator: „Nu mai are volan, aşa că folosesc hăţuri. Hăţurile trec prin aceste găuri unde era înainte radiatorul. Un hăţ pentru viraj dreapta, unul pentru stânga... Aşa că Moskvici-ul de fabricaţie rusească a fost adaptat oarecum în stil englezesc, hăţurile care ţin loc de volan sunt pe dreapta!”

Noşka merge la trap pe drumul desfundat de ţară, iar inventatorul Ivan Melinkov visează la ceva extra-opţiuni.

Inventator: „Vreau să pun un calorifer în portbagaj şi trag înăuntru nişte ţevi cu robinet, aşa aş putea să reglez căldura. Ăsta e planul. Şi aş vrea să am un player pentru muzică, înăuntru”.

Sătenii l-au privit la început pieziş, dar Melinkov a devenit acum o celebritate locală. Şcoala unde predă se afla la 3 kilometri de locuinţa lui. Pe această distanţă face naveta în zilele lucrătoare. Dus-ntors. Ocazional, porneşte în excursii mai îndepărtate, chiar şi la zece kilometri, în maşina “cu un cal putere”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării