main logo
1711

Restaurant din Bălți, amendat din cauza unor camere video

Un restaurant din municipiul Bălți a primit o amendă usturătoare pentru comiterea mai multor încălcări ce țin de caracter personal.

Restaurant din Bălți, amendat din cauza unor camere video

Astfel, prin hotărârea definitivă a instanței de judecată, restaurantul a fost sancționat sub formă de amendă în valoare de 6.250 lei, transmite Știri.md.

Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova (CNPDCP) a examinat cazul dat și a identificat un șir de încălcări ce țin de prelucrarea datelor cu caracter personal prin intermediul sistemului de supraveghere video, gestionat de către o persoană fizică.

Astfel, sistemul de supraveghere video era constituit din 3 camere de supraveghere video, în raza de acțiune a acestora intrând vecinii-locuitori ai aceleiași curți comune, trecătorii, precum și calea de acces spre alte apartamente.

În rezultatul investigațiilor efectuate, CNPDCP au fost depistate încălcări precum:

– Nerespectarea cerinţelor faţă de asigurarea securităţii datelor cu caracter personal la prelucrarea lor în cadrul sistemelor informaţionale de date cu caracter personal;

– Prelucrarea datelor cu caracter personal fără notificarea organului de control în domeniul prelucrării datelor cu caracter personal;

– Încălcarea regulilor de utilizare a datelor cu caracter personal. Pe cazul dat, instanța de judecată a aplicat o sancțiune contravențională sub formă de amendă în mărime de 6.250 lei.

În legătură cu acest caz, CNPDCP solicită entităților care practică activitate de comercializare a dispozitivelor de supraveghere video să atenționeze preventiv cumpărătorii acestora despre obligativitatea respectării Legii privind protecția datelor cu caracter personal, or, amintim, că captarea imaginilor persoanelor fizice, cu sau fără înregistrarea acestora pe suport de stocare, constituie o formă de prelucrare a datelor cu caracter personal a subiecților vizați, în sensul art. 3 al Legii privind protecția datelor cu caracter personal.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării