main logo
867

Un profesor cheamă dascălii la protest: Vrem reformă în învățământ

Vasili Tataru este un profesor care a devenit cunoscut datorită criticilor exprimate în adresa actualei conduceri a Ministerului Educației în frunte cu Monica Babuc.

Un profesor cheamă dascălii la protest: Vrem reformă în învățământUn profesor cheamă dascalii la protest: Vrem o reformă a învățământului

El nu este de acord cu situația alarmantă care se produce în sistemul de învățământ din cauza că profesorii sunt presați, amenințați, trebuie să completeze o grămadă de hârtii și multe altele. 

În contextul inițierii campaniei „Vreau să devin pedagog”, lansată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care își propune să creeze mai multe facilități pentru tinerii pedagogi, Vasili Tataru îndeamnă profesorii din întreaga țară să i-a parte la un protest în luna mai cu genericul „Vrem să ne ocupăm de copii, nu de hârtii!”

Priviți mai jos mesajul pe care l-a publicat pe pagina lui de Facebook.

„Birocrația i-a determinat pe mulți să renunțe la visul de-a fi pedagogi! Sunt dascăli care nu-și pot cumpăra o haină nouă ani de-a rândul. Sunt dascăli trași la răspundere chiar dacă n-au nicio vină. Sunt dascăli înjosiți de sistem și lăsați fără apărare. Sunt dascăli care-şi muşcă buzele şi strâng din pumni în faţa unora care-i lovesc la orice pas. Sunt dascăli care plâng. Profesorii mei, demnitatea nu cade din cer. Pentru demnitate trebuie să lupți.

Am obosit de atâta birocrație. Strada e destul de mare ca să încăpem cu toții. Profesorul este cel dintâi făuritor de suflete. Astăzi nu se mai educă caractere în școli, avem doar fabrici de diplome. În fiecare zi pleacă zeci de tineri și voi vorbiți de reforme. Se dorește calitate în învățământ, însă cerințele la adresa profesorilor sunt din ce în ce mai multe. Suntem în era tehnologiei și noi încă defrișăm păduri pentru a printa mii de foi, care ar putea fi transmise ușor printr-un e-mail. Tonele de maculatură prin care este demonstrată calitatea în educație sunt doar niște mijloace de înjosire a cadrelor didactice.

Renunțarea la toate aceste hârtii inutile ar însemna adevărata Reformă a învățământului! Avem curajul s-o facem? Cerem ELIMINAREA cu adevărat a Birocrației din școli, inclusiv eliminarea completării catalogului electronic de către cadrele didactice la fiecare sfârșit de an. Îmi aduc aminte cum prin decembrie am venit plouat, transportul aglomerat, flămând de dragă dimineață, am scris rapoarte, dări de seama, analize de sfârșit de semestru, nu-mi reușeau calculele, cu sutimi, miimi (…) Se întuneca, toți plecau, eu rotungiam, trei tipuri de registre ale elevului. Ce s-a făcut, or de ce nu s-a schimbat sistemul de învățământ? Cerem în mod urgent să se ia atitudine, în caz contrar ne rezervăm dreptul la un Protest de amploare în luna mai”, a conchis Vasili Tataru.

Vasili Tataru a candidat pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare din 2019, pe circumscripția 11, orașul Fălești, din partea Blocului Electoral ACUM. La scrutin, profesorul a adunat 3.755 de voturi, stabilindu-se pe locul 3 după Brînză Iraida (PDM) și Savva Oleg (PSRM).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării