main logo
1120

Un primar din Briceni ar fi deposedat țăranii de recolta de floarea-soarelui

Mai mulți cotași din satul Drepcăuți, raionul Briceni, au rămas în acest an fără recolta de floarea-soarelui.

Un primar ar fi deposedat țăranii de recolta de floarea-soareluiFoto: radiochisinau.md

Asta după ce primarul din localitate, Ghenadie Ioxa, ar fi băgat ilegal combinele în lanuri și ar fi strâns cultura agricolă, aducând un prejudiciu de aproape 300.000 de lei, transmite Știri.md cu referire la Nordnews.md.

 Oamenii nemulțumiți spun că vor depune o plângere la poliție, pentru a-l trage la răspundere pe alesul local.  Incidentul s-a produs la 9 septembrie, iar în următoarea zi, întâmplător sau nu, pagiștea de la marginea acestui lot a luat foc, mistuind astfel și câteva rânduri de floarea-soarelui.

Deținătorii de cote de pe acest lot de pământ, pe care le dau în arendă companiei SRL „Drebozaci”, se plâng de acțiunile primarului, care i-a lipsit  de o parte din roadă.

„S-o băgat pe bucata mea de pământ, ce drept a avut el să se bage pe bucata mea de răsărită, eu îmi apăr bucata mea de pământ, nu o avut dreptul să-mi ia bucata mea.Primarul își face interesul lui. „Tot are el în gând să distrugă satul nostru. Aveam să o strângem și aveam să dăm la copii și nouă, că de pe asta trăim, de pe cotă”, spun cotașii.

„El nu face bine, ce face cu lumea asta din satul acesta, oi Doamne, dar ce să faci?… El s-a băgat și și-a bătut joc de pământul nostru.Nu i-am permis, nu, el s-a băgat, unde i-a fost lui mai bine”, se plânge femeia.

Reprezentantul „Farm Agro Prim”, companie care are un contract de colaborare cu SRL „Drebozaci” și  care gestionează terenurile agricole  date,  afirmă că primarul Ghenadie Ioxa a recoltat în mod mod abuziv 20 de ha de cultură de floarea-soarelui, cauzând un prejudiciu de peste 300 de mii de lei.

„La fața locului am depistat o combină care recolta și depozita în camion, se mai aflau în jur de șapte persoane acolo, care, la momentul când am ieșit din automobil, m-au batjocorit, m-au numit.  Am stopat combina cu mașina personală. Am chemat poliția și s-a apropiat și primarul. Într-un fel, el spunea că face totul legal, printr-o procură, și că aceste terenuri aparțin oamenilor pe care el îi reprezintă. La care noi până acuma nici nu am văzut procura, ceva un temei juridic nu a fost prezentat nici mie, nici poliției”, povestește Sergiu Melnic.

Totodată, reprezentantul „Farm Agro Prim” a precizat că a depus o plângere la poliție în vederea investigării tuturor circumstanțelor.

„Am chemat poliția, am scris o plângere, am mai prezentat niște documente care au fost solicitate, urmează să mai prezentăm. Așteptăm o decizie să aibă o continuitate și o decizie corectă, legală în cadrul legii”, a mai adăugat Sergiu Melnic

VO Primarul de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, recunoaște că combinele sale au intrat în lanurile de floarea-soarelui și au recoltat roadă de pe câmpurile SRL „Drebozaci”. Acesta afirmă că  roada a fost strânsă de pe pământurile a 300 de cotași, care au reziliat contractele de arendă cu SRL „Drebozaci”.

„Ei sunt niște mincinoși. Eu sunt gata să-mi aduc acuș mașina și să și mergem cu voi cu Jeepul.  Vom merge pe porțiunea unde s-a recoltat floarea-soarelui și punem parametrii  și facem un cerc și veți vedea că acolo sunt 12 hectare.  Combinele sunt moderne și îți arată câte hectare s-au recoltat acolo. Să epuizăm această problemă. Da putea să recolteze și tot țăranul acolo”, se justifică Ioxa.

Chiar în momentul când echipa noastră de filmare se afla în satul Drepcăuți, primarul Ghenadie Ioxa împreună cu două echipaje de poliție au oprit combinele care recoltau soia de pe un alt masiv. 

Șoferii și-au arătat nemulțumirea și spun că atunci când au loc lucrările agricole de pregătire a solului pentru semănat atât primarul cât și cotașii nu-și exprimă indignarea, dar când vine vremea recoltării, ei vin să-și ceara plata.

„Câmpurile acestea au fost prelucrate, aici a lucrat lumea și am venit la strâns, ce are el cu acest pământ, noi nu știm. Dar noi am semănat, noi am cultivat, noi am pus ierbicide, tot am făcut. Când la lucru, nu o fost nimeni, când la strâns, toți au venit”, spune un șofer.

„Am ieșit la lucru și ne-a stopat, altceva ce să spun, nu pot să spun nimic”, afirmă un alt șofer.

„Este harta acordului de separare, unde câmpul cu numărul 29 cu 31 de hectare  le aparține pentru anul 2019 la proprietari. Prin acest document este încalcat dreptul omului la proprietate. Cu aceste combine care se află aici, mai exact cine le-a adus, se va lămuri legea. Pentru că ei fură milioane din buzunarul statului și din buzunarul țăranului”, a declarat primarul.

Amintim că la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 consilierul sătesc din Drepcăuți,  Vasile Proca, a fost bătut de către primarul satului, Ghenadie Ioxa, pentru că și-a apărat soția care trebuia, conform indicațiilor primite, să ștampileze buletine de vot în favoarea PDM. 

De asemenea, Ioxa s-a făcut remarcat prin faptul că la începutul lunii mai  curent l-a atacat verbal pe jurnalistul portalului nordnews.md, Dumitru Pelin în timp ce acesta documenta un subiect privind tentativele alesului local de a deposeda un investitor străin de câteva loturi de teren agricol, printr-un posibil atac raider.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării