main logo
2532

Un polițist și-a făcut carieră, fiind învinuit de tortură și șantaj

În timp ce justiția bate de 14 ani pasul pe loc într-un dosar ce ține de șantaj și tortură, polițistul Serghei Rudenco, suspect în dosarul respectiv, a reușit să-și facă carieră.

Un polițist și-a făcut carieră, fiind învinuit de tortură și șantaj

 Acesta a ajuns ofițer principal de investigație în una din subdiviziunile de elită ale Inspectoratului General de Poliție, transmite Știri.md cu referire la crimemoldova.com.

Serghei Rudenco este învinuit împreună cu alți doi foști colegi de-ai săi, Sergiu Uncu și Alexandru Tcaci, că ar fi estorcat 2 mii de dolari de la Vladimir Mocreac, în timp ce acesta se afla în arest preventiv.

Mocreac a fost reținut de cei trei polițiști, inspectori ai poliției criminale din sectorul Râșcani al capitalei, în iulie 2004, fiind bănuit de cauzarea leziunilor corporale, soldate cu deces. Inițial, pe numele bănuitului a fost întocmit un dosar contravențional, fiind plasat în arest pe un termen de 10 zile. Sub pretextul că este escortat la anchetă, cei trei polițiști îl duceau la oficiul de pe strada 31 august 1989 al băncii comerciale Victoriabank, de unde bărbatul scotea banii din cont.

Potrivit învinuirii aduse de procurori, „Mocreac Vladimir a fost impus, prin violenţă psihică şi fizică, să ridice de pe contul său bancar suma de 2000 dolari SUA, care a fost însuşită de inculpaţi”.

Dosarul s-a aflat timp de 4 ani pe rol la Judecătoria sectorului Râșcani din Chișinău, care i-a achitat pe cei trei polițiști pe motiv că nu ei au comis infracțiunea. La 16 decembrie, 2014, Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia de achitare și a transmis dosarul la rejudecare. 

În decembrie 2016, cei trei oameni ai legii au fost iarăși achitați, iar în iunie 2017, Curtea Supremă de Justiție a trimis din nou dosarul la rejudecare.

Dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, iar următoarea ședință a fost stabilită pentru luna octombrie 2018.

Între timp, Vladimir Mocreac și-a ispășit pedeapsa de 11 ani pentru fapta comisă. Deși erau suspectați de tortură și șantaj, nici Rudenco, nici presupușii săi complici nu au fost suspendați din funcție.

sedintele.png

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării