main logo
892

Un pictor ucrainean a vernisat o expoziție la Chișinău

O expoziție personală cu genericul ”Vocea sufletului meu” a artistului plastic din Ucraina Ivan Marchuk a fost vernisată miercuri, 18 septembrie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Un pictor ucrainean a vernisat o expoziție la ChișinăuFoto: euromaidanpress.com

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ambasada Ucrainei în R. Moldova. Expoziția prezintă 51 de picturi, care fac parte din șase cicluri creative, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

În alocuțiunea sa, directorul instituției gazdă, Tudor Zbârnea a menționat că Ivan Marchuk este un artist cunoscut și apreciat pe diverse meridiane ale lumii. 

”A tatonat diverse zone estetice. Timp de jumătate de secol de activitate creativă, a organizat peste 150 de expoziții personale și a participat la 50 de expoziții de grup. În ultimii ani artistul și-a expus pânzele mai mult în străinătate (Lituania, Germania, Polonia, Cehia, Slovacia, Belgia, Luxemburg, Ungaria, Thailanda, Iordania, Tunisia, SUA, Turcia etc.). Este un poet care-și trăiește ordinea estetică într-o visare continuă”, a accentuat Tudor Zbârnea.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Victoria Nagy Vajda, a apreciat înalt calitatea acestei expoziții,  invitând publicul s-o vizioneze și s-o admire.

La rândul său, șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în R. Moldova, Evgheni Tkaciuk, a afirmat că Ivan Marchuk, Artist al Poporului din Ucraina, laureat al Premiului Național ”Taras Șevcenko” este cunoscut în întreaga lume.  ”Maestrul are la activ aproximativ 5.000 de lucrări, care se regăsesc pe toate continentele”,  a mai spus diplomatul ucrainean.

Ivan Marchuk  s-a născut la 12 mai 1936 în satul Moskalivka, regiunea Ternopol din Ucraina, în familia unui țesător renumit în întreaga regiune. Și-a făcut studiile la Școala profesională de Arte Decorative ”Ivan Trușîn” din Lvov, Secția Pictură Decorativă, iar în cadrul Institutului de Stat de Artă Aplicată și Decorativă, la Secția Ceramică. 

În perioada 1965-1968 activează la Academia de Științe a RSSU (Institutul de Materiale Dure), inventează propria tehnică, manifestată în ciclul de lucrări ”Vocea sufletului meu”. 

În 1997 i se acordă Premiul Național ”Taras Șevcenko” din Ucraina, iar în 2006 Academia Internațională de Artă Contemporană de la Roma l-a acceptat pe Ivan Marchuk în Ghilda de Aur și a fost ales membru onorific al Consiliului Științific.

Expoziția va fi deschisă până la 13 octombrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării