main logo
754

Un nou val de refugiați în Moldova? Expert: Sunt mici șanse

"Este puţin probabil ca Republica Moldova să se confrunte cu un nou val masiv de refugiaţi ucraineni, în urma agresiunii ruse."

Un nou val de refugiați în Moldova? Expert: Sunt mici șanseFoto: gov.md

Declaraţia îi aparţine directorului executiv adjunct al FRONTEX, Lars Gerdes, şi a fost făcută într-un interviu în exclusivitate pentru TVR Moldova, transmite Știri.md.

Lars Gerdes spune că ucrainenii care se simt în pericol aleg acum regiuni sigure din ţara lor pentru refugiu temporar.

Între timp, are loc un şi un fenomen invers: mulţi dintre cei care au părăsit Ucraina, revin acasă, un număr mai mare comparativ cu cei care îşi părăsesc ţara.

Lars Gerdes, director executiv adjunct, FRONTEX: „Nu cred că există un flux către zonele în care încă sunt lupte. Dar știm că oamenii se întorc la Kiev. A fost destul de calm la Kiev acum. Zilele trecute, a crescut din nou (n.r. pericolul).

Nu știm, putem doar presupune. Dar, de fapt, mulți dintre ucraineni se întorc deja, dar este mai degrabă zona Kievului pentru că războiul nu este acolo şi situația este mult mai bună. Nu cred că cineva se va întoarce în Odesa sau în alte zone de luptă acum."

Lars Gerdes a precizat că s-a reuşit reducerea numărului de crime de la frontieră, datorită colaborării dintre autorităţile Republicii Moldova şi FRONTEX, după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Lars Gerdes, director executiv adjunct, FRONTEX: „Sunt unele amenințări imediate cum ar fi, de exemplu, traficul de arme de foc din cauza situației din Ucraina, precum și riscurile privind abuzul asupra femeilor și copiilor, prin traficul lor și exploatarea prin muncă.

Pentru noi a fost important să detectăm aceste pericole chiar de la început și să încercăm să le prevenim cât mai repede posibil, chiar de la început.” Video aici.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării