main logo
2443

Un nou tip de pensie ar putea fi introdus în Republica Moldova

Un nou tip de pensie ar putea fi introdus în Republica Moldova. Pensia personală va fi acordată paralel cu pensia pentru limita de vârstă.

Un nou tip de pensie ar putea fi introdus în Republica MoldovaFoto: Ipn.md

Un proiect de lege în acest sens a fost discutat în cadrul şedinţei Comisiei agricultură şi industrie alimentară, relatează Radio Moldova Actualităţi, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Deputatul PSRM, Corneliu Furculiţă, a spus că la sfârşitul anului 2017, în Republica Moldova erau înregistraţi peste 711 mii de beneficiari de pensii.

 „Un adaos de 15% destinat pensionarilor cu un stagiu de muncă de cel puţin 45 de ani. Adaosul la pensie va fi determinat din cuantumul pensiei medie pe ţară pentru anul precedent. Pentru fiecare alţi doi ani de cotizaţie la cei 45 de ani persoana va mai beneficia de un adaos de 2%”, a declarat deputatul PSRM, Corneliu Furculiţă.

Tot astăzi, Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a propus ca directorii instituţiilor de învăţământ să nu aibă salarii mai mici decât cadrele didactice, iar ajutorii de educatori să primească salarii mai mari decât în prezent. Aceste reforme vor fi efectuate după ce sistemul de salarizare în sectorul bugetar va fi modificat.

Potrivit autorului proiectului, Dan Perciun, această modificare vine să rectifice anumite scăpări care au existat în momentul aprobării legii salarizării unice a bugetarilor.

Un alt membru al comisiei, Alexandru Oleinic, a subliniat că este de acord cu unele modificări în sistemul de salarizare pentru angajaţii din sistemul de învăţământ, dar, totodată să se ţină cont de gradul de perfecţionare a cadrelor didactice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării