main logo
62665

Un moldovean, care a luptat de partea rușilor în Ucraina, va fi expulzat

O judecătorie din Federația Rusă a decis expulzarea în Moldova a unui luptător din unitatea de voluntari „Skif”, care a participat la luptele din Ucraina și nu a reușit să-și prelungească șederea în Rusia.

Un moldovean, care a luptat de partea rușilor în Ucraina, va fi expulzatFoto: newtv.md

Serviciul de presă al Corpului Voluntar de Asalt, din care face parte unitatea în care a luptat moldoveanul, a declarat pentru „Lenta.ru” că subofițerul companiei 1 Gennadi Fedco, originar din Moldova, a fost reținut de grăniceri pe data de 12 septembrie la punctul de control dintre regiunea Rostov și autoproclamata republică Donețk, transmite Știri.md cu referire la Newtv.md.

A doua zi, tribunalul orașului Donețk, o localitate situată în regiunea Rostov, fără legătură cu capitala republicii separatiste, a dispus ca voluntarul să fie expulzat din țară pentru încălcarea regulilor de evidență a migrației.

„Fedco a ieșit în afara zonei de luptă, pentru a-și renegocia contractul. Cum putea el să lupte simultan pe linia frontului și să se înscrie în registrul de migrație?”, se întreabă Serviciul de presă al Corpului Voluntar de Asalt.

Conducerea unității se teme că, odată ajuns în Moldova, Fedco ar putea fi condamnat la ani grei de închisoare, în temeiul articolului privind mercenariatul și, ulterior, să cadă în mâinile serviciilor de securitate ucrainene.

„Un voluntar, la chemarea inimii sale, s-a ridicat în apărarea Rusiei și acum riscă să fie torturat în celulele de tortură ucrainene. În plus, sub tortură, o persoană poate spune unde se află obiectele noastre militare. Decizia instanței nu este doar scandaloasă, este insultătoare”, consideră conducerea Corpului Voluntar de Asalt.

În aprilie 2024, forțele de ordine ruse au vrut să-l deporteze în țara de origine pe cetățeanul sârb Alexandar Jokic, care a luptat în Ucraina și care, de asemenea, nu a reușit să-și prelungească șederea. În țara sa de origine, străinul riscă până la 25 de ani de închisoare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării